Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Autostrada A1 - Odcinkowy pomiar prędkości
Autor Wiadomość
Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-02, 22:48   Autostrada A1 - Odcinkowy pomiar prędkości

Cytat:
Odcinkowy pomiar prędkości na A1. Na razie testowy

Nadchodzi koniec szaleństw kierowców kochających jazdę po autostradzie A1 z niedozwoloną prędkością. Ruszył odcinkowy pomiar prędkości na autostradzie A1 z Rusocina do Nowych Marz. Na razie działa na potrzeby zarządcy drogi. Jednak już latem może zapolować na kierowców. Pod koniec kwietnia przed wjazdami na autostradę A1, m.in. w Rusocinie, stanęły znaki z napisem "odcinkowy pomiar prędkości". Czy to oznacza, że zarządca drogi rozpoczyna walkę z kierowcami łamiącymi przepisy dotyczące ograniczeń prędkości?
- Na razie nie. Odcinkowy pomiar prędkości prowadzony jest wyłącznie na nasze potrzeby. Nie kierujemy wniosków o ukaranie kierowców. Jednak trwają w tej sprawie rozmowy z inspektorami transportu drogowego - wyjaśnia Ewa Łydkowska, rzecznik prasowy Gdańsk Transport Company, zarządca autostrady A1. Władze GTC nie chcą zdradzać szczegółów systemu. Przewidują, że fotoradary działające w ramach odcinkowego pomiaru prędkości zaczną mierzyć prędkość samochodom w celu nałożenia na kierowców mandatów najszybciej latem tego roku. Prawdopodobnie urządzenia, czyli kamery i komputer, obsługujące odcinkowy pomiar prędkości, będą przenośne. Ponadto uruchomienie przez GTC odcinkowego pomiaru prędkości utrudnia brak regulujących tę kwestię przepisów prawa. Na podpis Ministra Infrastruktury czeka rozporządzenie w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące. Wciąż trwają jeszcze uzgodnienia projektu z innymi resortami. Projekt rozporządzenia zakłada, że odcinkowy pomiaru prędkości będzie prowadzony na fragmentach dróg nie dłuższych niż 10 km w terenie zabudowanym i 20 km w obszarze niezabudowanym. Nadawcą listów z mandatami będzie Generalny Inspektor Transportu Drogowego. Jak będzie funkcjonował odcinkowy pomiar prędkości? Każdy samochód jest rejestrowany przez kamerę na drodze w dwóch punktach. Oddalone są one od siebie na przykład o 10 km. Na autostradzie obowiązuje ograniczenie prędkości do 140 km/h. Jeśli auto między punktami A i B jechało z wyższą średnią prędkością, np. 150 km/h, to jego kierowca może spodziewać się mandatu.

Źródło

Strach się normalnie bac, a gdzie jeździc po polskich drogach.

Sygnettoo 
Komisarz

Wysłany: 2011-05-03, 12:04   

Właśnie byłem zdziwiony jak wjeżdzałem ostatnio na A1 i sie okazało, że stoją takie znaki. Porządnie się rozglądałem ale nic nie zanotowałem niestety. Ale cięzko coś zanotować przy 200km/h :D

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-03, 12:20   

Pomiar na wjeździe i pomiar na wyjeździe...średnia i mandat do domu...chociaż Ci się upiekło, bo to jest testowy sprzęt pod potrzeby GTC.

Sygnettoo 
Komisarz

Wysłany: 2011-05-03, 13:07   

Wiem, wiem jak to działa tylko nie wiedziałem gdzie zamontowane są bramki kamery itp. Bo jak kiedyś widziałem to na drodze wysoko nad droga były zamontowane takie specjalistyczne mechanizmy.

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-03, 15:46   

Mogą byc też wtopione czujniki w asfalt ;)

Polak. 
Nadkomisarz

Wysłany: 2011-05-03, 17:25   

Ale z tego co czytam to na razie robią sobie tylko pomiary na jakimś odcinku, ale nie ma żadnej kamery ani niczego w tym stylu więc nie mamy sie czego obawiać ?

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-03, 17:38   

Kamery podobno są ale służą tylko firmie GTC czyli budowniczemu tejże Autostrady do praywatnych celów. Jakich :?: Trudno powiedziec, można tylko się domyślac, Nic więcej. Ale spodziewałbym się w niedalekim czasie pełnej współpracy z Policją, bo ta instytucja jest "napalona" na tego typu "fotoradary".

Polak. 
Nadkomisarz

Wysłany: 2011-05-03, 18:13   

Cytat:
Przewidują, że fotoradary działające w ramach odcinkowego pomiaru prędkości zaczną mierzyć prędkość samochodom w celu nałożenia na kierowców mandatów najszybciej latem tego roku. Prawdopodobnie urządzenia, czyli kamery i komputer, obsługujące odcinkowy pomiar prędkości, będą przenośne.

BĘDĄ czyli na moje jeszcze ich nie ma. 2 razy w tygodniu A1 śmigam i po postawieniu tych tablic szukałem pare razy jakiś kamer ale niczego nie znalazłem.

Szkoda, fajny szybki odcinek. Policji tam ciężko uświadczyć, można było grzać ile dała fabryka, ale widze że już sie kończy ta sielanka :/

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-03, 18:27   

No niestety. Myślę że z czasem też pewnie będą pojawiały się tam też patrole nieoznakowanych i takie tam. Chociaż ten system załatwiłbym chyba całą robotę za te wszystkie nieoznakowane radiowozy.

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-04, 07:03   

Na każdej bramce jest kamera, która może "sczytać" numery rejestracyjne, więc częściowo system był zbudowany już wcześniej teraz potrzeba tylko serwerów i całego tego systemu informatycznego.

Lopez 
Młodszy Aspirant

Wysłany: 2011-05-04, 12:46   

Słyszałem plany że na wszystkich polskich autostradach i ekspresówkach mają być takie radary.

renee 
Komisarz

Wysłany: 2011-05-04, 17:06   

Dobrze że piszecie bo przelatuję tam tędy w drodze do Trójmiasta :rotfl5:

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-05-04, 20:06   

Lopez napisał/a:
Słyszałem plany że na wszystkich polskich autostradach i ekspresówkach mają być takie radary.

Heh....Policja się napaliła na tego typu sprzęt jak szczerbaty na suchary, bo zatrudni 10 cywilnych ludków do obsługi zdjęć, a sama nie będzie miała przy tym pracy....przecież w myśl zasady zarobić i się nie narobić. Chociaż na razie są to pobożne życzenia, to w następnej 10-latce jak najbardziej do realizacji.

Maryanek
Generalny Inspektor

Wysłany: 2011-06-25, 15:55   

Koniec rumakowania na A1

Cytat:
Uwaga - autostradą już nie "polecisz"! Zmierzą prędkość każdemu

Jeśli wybierasz się na urlop w okolice Gdańska, lepiej nie nadrabiaj straconego w korkach czasu na autostradzie A1. W związku z trwającą właśnie, organizowaną przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, akcją społeczną "Weekend bez ofiar" w piątek, na trzy dni, uruchomiony został tam odcinkowy pomiar prędkości. System polega na ustawieniu w dwóch miejscach urządzeń pomiarowych. Rejestrują one czas wjazdu i wyjazdu z odcinka pomiarowego, komputer na tej podstawie oblicza średnią prędkość przejazdu. Znaki informujące o tego rodzaju kontroli drogowej ustawiono na A1 już pod koniec kwietnia. System został próbnie uruchomiony, ale działał wyłącznie na potrzeby zarządcy drogi, który zbierał informacje o prędkościach z jaką autostradą poruszają się samochody. Kierowcy nie musieli więc obawiać się o mandaty. A prędkości były różne. Okazało się np., że w zaledwie 1,5 godziny działania urządzeń pomiarowych zarejestrowano pięciu kierowców, których średnia szybkość przekraczała 200 km/h! Uruchomiony w pipątek system jest już w pełni sprawny - co znaczy, że na podstawie jego odczytów kierowcy karani będą mandatami. Bramki rozstawione zostały w odległości 12 km od siebie przy czym GDDKiA stara się unikać odpowiedzi na pytanie, w których miejscach trasy. Tablice ostrzegawcze zostały zamontowane już wcześniej więc kierowcy mogą się spodziewać bramek wszędzie, od Rusocina do Nowych Marz. Chodzi o to, by uniknąć sytuacji związanych z nagłym hamowaniem kierowców na danym odcinku, co może stwarzać zagrożenie dla ruchu i wymusić na kierujących respektowanie ograniczeń prędkości na całej trasie. Przypomnijmy, że obecnie dopuszczalna na autostradzie prędkość to 140 km/h, a więc nie jest to wolno...Jak poinformował INTERIA.PL Piotr Michalski z gdańskiej GDDKiA, pilotażowo system będzie działał tylko trzy dni. Docelowo jednak ma pracować na autostradzie A1 na stałe.

igus 
Młodszy Aspirant

Wysłany: 2011-06-25, 16:03   

Ciekawe, czy te bramki działają na zasadzie fotoradarów, czy jak jak zwykłe kamery?

Odpowiedz do tematu