|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Autostrada A1 - Odcinkowy pomiar prędkości |
| Autor |
Wiadomość |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1029 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12023 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-05-02, 22:48 Autostrada A1 - Odcinkowy pomiar prędkości
|
|
|
| Cytat: | Odcinkowy pomiar prędkości na A1. Na razie testowy
Nadchodzi koniec szaleństw kierowców kochających jazdę po autostradzie A1 z niedozwoloną prędkością. Ruszył odcinkowy pomiar prędkości na autostradzie A1 z Rusocina do Nowych Marz. Na razie działa na potrzeby zarządcy drogi. Jednak już latem może zapolować na kierowców. Pod koniec kwietnia przed wjazdami na autostradę A1, m.in. w Rusocinie, stanęły znaki z napisem "odcinkowy pomiar prędkości". Czy to oznacza, że zarządca drogi rozpoczyna walkę z kierowcami łamiącymi przepisy dotyczące ograniczeń prędkości?
- Na razie nie. Odcinkowy pomiar prędkości prowadzony jest wyłącznie na nasze potrzeby. Nie kierujemy wniosków o ukaranie kierowców. Jednak trwają w tej sprawie rozmowy z inspektorami transportu drogowego - wyjaśnia Ewa Łydkowska, rzecznik prasowy Gdańsk Transport Company, zarządca autostrady A1. Władze GTC nie chcą zdradzać szczegółów systemu. Przewidują, że fotoradary działające w ramach odcinkowego pomiaru prędkości zaczną mierzyć prędkość samochodom w celu nałożenia na kierowców mandatów najszybciej latem tego roku. Prawdopodobnie urządzenia, czyli kamery i komputer, obsługujące odcinkowy pomiar prędkości, będą przenośne. Ponadto uruchomienie przez GTC odcinkowego pomiaru prędkości utrudnia brak regulujących tę kwestię przepisów prawa. Na podpis Ministra Infrastruktury czeka rozporządzenie w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące. Wciąż trwają jeszcze uzgodnienia projektu z innymi resortami. Projekt rozporządzenia zakłada, że odcinkowy pomiaru prędkości będzie prowadzony na fragmentach dróg nie dłuższych niż 10 km w terenie zabudowanym i 20 km w obszarze niezabudowanym. Nadawcą listów z mandatami będzie Generalny Inspektor Transportu Drogowego. Jak będzie funkcjonował odcinkowy pomiar prędkości? Każdy samochód jest rejestrowany przez kamerę na drodze w dwóch punktach. Oddalone są one od siebie na przykład o 10 km. Na autostradzie obowiązuje ograniczenie prędkości do 140 km/h. Jeśli auto między punktami A i B jechało z wyższą średnią prędkością, np. 150 km/h, to jego kierowca może spodziewać się mandatu. |
Źródło
Strach się normalnie bac, a gdzie jeździc po polskich drogach. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Sygnettoo
Komisarz

Pomógł: 147 razy Wiek: 101 Dołączył: 04 Lis 2010 Posty: 894 Skąd: Iława
|
Wysłany: 2011-05-03, 12:04
|
|
|
Właśnie byłem zdziwiony jak wjeżdzałem ostatnio na A1 i sie okazało, że stoją takie znaki. Porządnie się rozglądałem ale nic nie zanotowałem niestety. Ale cięzko coś zanotować przy 200km/h |
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-05-03, 12:20
|
|
|
| Pomiar na wjeździe i pomiar na wyjeździe...średnia i mandat do domu...chociaż Ci się upiekło, bo to jest testowy sprzęt pod potrzeby GTC. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Sygnettoo
Komisarz

Pomógł: 147 razy Wiek: 101 Dołączył: 04 Lis 2010 Posty: 894 Skąd: Iława
|
Wysłany: 2011-05-03, 13:07
|
|
|
| Wiem, wiem jak to działa tylko nie wiedziałem gdzie zamontowane są bramki kamery itp. Bo jak kiedyś widziałem to na drodze wysoko nad droga były zamontowane takie specjalistyczne mechanizmy. |
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-05-03, 15:46
|
|
|
Mogą byc też wtopione czujniki w asfalt |
|
|
|
 |
Polak.
Nadkomisarz

Pomógł: 61 razy Wiek: 18 Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 1048 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2011-05-03, 17:25
|
|
|
| Ale z tego co czytam to na razie robią sobie tylko pomiary na jakimś odcinku, ale nie ma żadnej kamery ani niczego w tym stylu więc nie mamy sie czego obawiać ? |
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-05-03, 17:38
|
|
|
Kamery podobno są ale służą tylko firmie GTC czyli budowniczemu tejże Autostrady do praywatnych celów. Jakich Trudno powiedziec, można tylko się domyślac, Nic więcej. Ale spodziewałbym się w niedalekim czasie pełnej współpracy z Policją, bo ta instytucja jest "napalona" na tego typu "fotoradary". |
|
|
|
 |
Polak.
Nadkomisarz

Pomógł: 61 razy Wiek: 18 Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 1048 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2011-05-03, 18:13
|
|
|
| Cytat: | | Przewidują, że fotoradary działające w ramach odcinkowego pomiaru prędkości zaczną mierzyć prędkość samochodom w celu nałożenia na kierowców mandatów najszybciej latem tego roku. Prawdopodobnie urządzenia, czyli kamery i komputer, obsługujące odcinkowy pomiar prędkości, będą przenośne. |
BĘDĄ czyli na moje jeszcze ich nie ma. 2 razy w tygodniu A1 śmigam i po postawieniu tych tablic szukałem pare razy jakiś kamer ale niczego nie znalazłem.
Szkoda, fajny szybki odcinek. Policji tam ciężko uświadczyć, można było grzać ile dała fabryka, ale widze że już sie kończy ta sielanka |
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-05-03, 18:27
|
|
|
| No niestety. Myślę że z czasem też pewnie będą pojawiały się tam też patrole nieoznakowanych i takie tam. Chociaż ten system załatwiłbym chyba całą robotę za te wszystkie nieoznakowane radiowozy. |
|
|
|
 |
Przemo
Nadinspektor

Pomógł: 364 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 3238 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-05-04, 07:03
|
|
|
| Na każdej bramce jest kamera, która może "sczytać" numery rejestracyjne, więc częściowo system był zbudowany już wcześniej teraz potrzeba tylko serwerów i całego tego systemu informatycznego. |
_________________ Terror admin |
|
|
|
 |
Lopez
Młodszy Aspirant

Pomógł: 40 razy Wiek: 28 Dołączył: 24 Mar 2011 Posty: 150 Skąd: Kościan
|
Wysłany: 2011-05-04, 12:46
|
|
|
| Słyszałem plany że na wszystkich polskich autostradach i ekspresówkach mają być takie radary. |
|
|
|
 |
renee
Komisarz

Pomógł: 255 razy Wiek: 30 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 1346 Skąd: Poznań / Warszawa
|
Wysłany: 2011-05-04, 17:06
|
|
|
Dobrze że piszecie bo przelatuję tam tędy w drodze do Trójmiasta |
_________________ P9 RENEE |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-05-04, 20:06
|
|
|
| Lopez napisał/a: | | Słyszałem plany że na wszystkich polskich autostradach i ekspresówkach mają być takie radary. |
Heh....Policja się napaliła na tego typu sprzęt jak szczerbaty na suchary, bo zatrudni 10 cywilnych ludków do obsługi zdjęć, a sama nie będzie miała przy tym pracy....przecież w myśl zasady zarobić i się nie narobić. Chociaż na razie są to pobożne życzenia, to w następnej 10-latce jak najbardziej do realizacji. |
|
|
|
 |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2256 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2011-06-25, 15:55
|
|
|
Koniec rumakowania na A1
| Cytat: | Uwaga - autostradą już nie "polecisz"! Zmierzą prędkość każdemu
Jeśli wybierasz się na urlop w okolice Gdańska, lepiej nie nadrabiaj straconego w korkach czasu na autostradzie A1. W związku z trwającą właśnie, organizowaną przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, akcją społeczną "Weekend bez ofiar" w piątek, na trzy dni, uruchomiony został tam odcinkowy pomiar prędkości. System polega na ustawieniu w dwóch miejscach urządzeń pomiarowych. Rejestrują one czas wjazdu i wyjazdu z odcinka pomiarowego, komputer na tej podstawie oblicza średnią prędkość przejazdu. Znaki informujące o tego rodzaju kontroli drogowej ustawiono na A1 już pod koniec kwietnia. System został próbnie uruchomiony, ale działał wyłącznie na potrzeby zarządcy drogi, który zbierał informacje o prędkościach z jaką autostradą poruszają się samochody. Kierowcy nie musieli więc obawiać się o mandaty. A prędkości były różne. Okazało się np., że w zaledwie 1,5 godziny działania urządzeń pomiarowych zarejestrowano pięciu kierowców, których średnia szybkość przekraczała 200 km/h! Uruchomiony w pipątek system jest już w pełni sprawny - co znaczy, że na podstawie jego odczytów kierowcy karani będą mandatami. Bramki rozstawione zostały w odległości 12 km od siebie przy czym GDDKiA stara się unikać odpowiedzi na pytanie, w których miejscach trasy. Tablice ostrzegawcze zostały zamontowane już wcześniej więc kierowcy mogą się spodziewać bramek wszędzie, od Rusocina do Nowych Marz. Chodzi o to, by uniknąć sytuacji związanych z nagłym hamowaniem kierowców na danym odcinku, co może stwarzać zagrożenie dla ruchu i wymusić na kierujących respektowanie ograniczeń prędkości na całej trasie. Przypomnijmy, że obecnie dopuszczalna na autostradzie prędkość to 140 km/h, a więc nie jest to wolno...Jak poinformował INTERIA.PL Piotr Michalski z gdańskiej GDDKiA, pilotażowo system będzie działał tylko trzy dni. Docelowo jednak ma pracować na autostradzie A1 na stałe. |
|
|
 |
igus
Młodszy Aspirant

Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 120 Skąd: Pomorze
|
Wysłany: 2011-06-25, 16:03
|
|
|
| Ciekawe, czy te bramki działają na zasadzie fotoradarów, czy jak jak zwykłe kamery? |
_________________ "Ten, który mówi najmniej, słyszy najwięcej." |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|