|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Bytom |
| Autor |
Wiadomość |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1029 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12028 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-09-10, 21:08
|
|
|
Gdybyś był to byś tak nie mówił. Są durne ograniczenia, ale wierz mi w tunelach powinno być max nie wicek. Wyjedź trochę za Polskę to sobie zobaczysz jakie prędkości panują w tunelach, a ty chcesz tam 100 latać, powodzenia. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Egon
Starszy Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-09-12, 08:03
|
|
|
| Robi napisał/a: | Gdybyś był to byś tak nie mówił. Są durne ograniczenia, ale wierz mi w tunelach powinno być max nie wicek. Wyjedź trochę za Polskę to sobie zobaczysz jakie prędkości panują w tunelach, a ty chcesz tam 100 latać, powodzenia. |
W jakich tunelach ? Ten w Katowicach jest najdłuższy w Polsce 60 ? ja myślę, ze 30 byłoby w sam raz A najlepiej pchać samochód w tunelu machając flagą
Dżizus, ale się ubawiłem |
|
|
|
 |
osclbn
Podinspektor Škoda driver

Pomógł: 226 razy Dołączył: 10 Sie 2009 Posty: 2982 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2011-10-21, 21:04
|
|
|
| Cytat: | Pierwszy taki system w Polsce
W Bytomiu powstaje pierwszy w Polsce automatyczny system zarządzania bezpieczeństwem w ruchu drogowym. Projekt powstaje dzięki współpracy firmy Lifor z bytomską Strażą Miejską, Policją oraz Miejskim Zarządem Dróg i Mostów.
Lifor Sp. z o.o. to autoryzowany przedstawiciel i wyłączny dystrybutor fotoradarów niemieckiej firmy Robot Visual Systems.
Projekt ma na celu zwiększenie bezpieczeństwa na drogach oraz zaprezentowanie rozwiązań usprawniających pracę funkcjonariuszy przy jednoczesnym ograniczeniu ich zaangażowania. Pilotażowy projekt poprawy BRD (Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego) „Bezpieczny Bytom” to pierwszy w Polsce zintegrowany system do kompleksowej obsługi fotoradarów oraz automatycznego przetwarzania zarejestrowanych wykroczeń i tworzenia kompletnych dokumentacji mandatowych.
System opiera się na czterech masztach usytuowanych w newralgicznych miejscach na terenie miasta Bytom.
Maszty wyposażone są w najnowocześniejsze urządzenia produkcji Robot Visual Systems GmbH z Niemiec, służące do rejestracji prędkości pojazdów oraz niedozwolonych przejazdów na czerwonym świetle. Maszty fotoradarowe w zależności od miejsca instalacji wyposażone są w modemy UMTS (poprzez wykorzystanie sieci telekomunikacyjnej) lub podłączone są do sieci światłowodowej.
Oba te rozwiązania pozwalają na transmisję zarejestrowanych wykroczeń bezpośrednio do centrum mandatowego zlokalizowanego w Bytomiu przy ul. Pułaskiego. Dane te mogą być przetwarzane poprzez zaawansowany program do opracowywania dokumentacji mandatowej we współpracy z SI CEPIK (System Informatyczny – Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców).
Wszystkie urządzenia w masztach zlokalizowanych w Bytomiu mogą być dodatkowo zdalnie sterowane z centrum mandatowego, dzięki czemu możliwa jest m.in. zmiana ustawienia dozwolonej prędkości pojazdów, bieżąca analiza ruchu, czy wstrzymanie pomiarów.
Cztery nowoczesne maszty zostały zlokalizowane na ulicach:
- Wrocławska: Maszt Wieżowy wyposażony jest w fotoradar MultaRadar CM (kamera o rozdzielczości 5 milionów pikseli, rozróżniający pojazdy osobowe od ciężarowych, mierzący prędkość pojazdom odjeżdżającym i nadjeżdżającym jednocześnie);
- Chorzowska: Maszt Robot EasyPole wyposażony jest w urządzenie pomiarowe TraffiStar SR520 – mierzące i rejestrujące prędkość pojazdów oraz/lub ich wjazd na czerwonym świetle;
- Al. Jana Pawła II: Maszt Wieżowy wyposażony jest w fotoradar MultaRadar C (kamera o rozdzielczości 2 milionów pikseli, rozróżniający pojazdy osobowe od ciężarowych, mierzący prędkość pojazdom odjeżdżającym i nadjeżdżającym jednocześnie);
- Żołnierska: Maszt Wieżowy wyposażony jest w fotoradar MultaRadar C (j/w). Wewnątrz masztów zlokalizowanych przy ulicy Wrocławskiej i Chorzowskiej zostały dodatkowo zainstalowane kamery wysokiej rozdzielczości, które pozwalają Policji i Straży Miejskiej monitorować ruch drogowy 24 godziny na dobę.
Podczas pilotażowego testu systemu trwającego od września do października zarejestrowano 14 000 wykroczeń przekroczenia prędkości i niedozwolonych wjazdów na czerwonym świetle.
Zintegrowany system do kompleksowej obsługi fotoradarów oraz automatycznego przetwarzania zarejestrowanych wykroczeń stworzony przez firmę Lifor ma służyć zwiększeniu bezpieczeństwa w ruchu drogowym w miastach i gminach, w których codziennie dochodzi do kolizji i wypadków śmiertelnych.
W przyszłym roku firma Lifor planuje wdrożyć podobne systemy w kolejnych miastach Polski, które będą przygotowane w sposób pozwalający je w przyszłości połączyć w jedną całość. |
źródło: samar.pl |
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1029 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12028 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-10-21, 23:03
|
|
|
| Lifor jak zapowiadał tak też uczynił stawiając bardziej na rozbudowane systemy kontroli nad kierowcami aniżeli tylko same fotoradary. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 268 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1514 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2011-10-21, 23:22
|
|
|
To jest jakiś stary artykuł .Fotoradar na Chorzowskiej nie działa - brak pętli od czasu remontu nawierzchni, a inne są puste (sprawdzałem parę razy między 15.09 a 28.09.11). |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
osclbn

|
Wysłany: 2011-10-22, 11:13
|
|
|
| Mateusz napisał/a: | To jest jakiś stary artykuł .Fotoradar na Chorzowskiej nie działa - brak pętli od czasu remontu nawierzchni, a inne są puste (sprawdzałem parę razy między 15.09 a 28.09.11). |
Data artykułu to: 2011-10-21 12:24:00 |
|
 |
Jimmuś
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-02, 12:04
|
|
|
Witam serdecznie.
W poprzednią sobotę tj 22 października przejeżdżałem ulicą Chorzowską w kierunku Katowic obok tego fotoradaru z prędkością 70-80 km/h. Droga była pusta więc troszkę sobie za bardzo pozwoliłem. Przejechałem na pomarańczowym świetle prawdopodobnie. Jednak pasażer obok mnie, który dobrze wiedział, że tam coś takiego stoi (ja niestety nie choć przejeżdżam tam od długiego czasu ale jeżeli nie ma tablicy, której również nie widziałem tam o pomiarze prędkości to nie uważam na takie rzeczy) jest pewny, że nie było żadnego pstryknięcia, światła lub podobnej rzeczy, skazującej na zrobienie zdjęcia. Na wszelki wypadek jednak mam pytanie do Was, drodzy kierowcy czy ktoś w ostatnim czasie miał lub widział, lub te po prostu dostał zdjęcie z tego masztu? I jak rozumiem muszą go dostarczyć do 3 miesięcy tak a potem sprawa jest kierowana do sądu? |
|
|
|
 |
puhcio
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-28, 22:15
|
|
|
A ja dzisiaj niechcący przeleciałem koło tego fotoradaru na ul. Jana Pawła II.
Zdenerwował mnie korek, kobietka, która zmieniając pas prawie we mnie uderzyła, przydepnąłem i ... nic - nic nie błysnęło. Nie widziałem także oznakowania tego fotoradaru.
Rozumiem, że tam jest 60-tka ? Spodziewać się mandatu, jak nie błysnęło czy spać spokojnie ? |
|
|
|
 |
osclbn

|
Wysłany: 2011-11-29, 09:33
|
|
|
| puhcio napisał/a: | | Zdenerwował mnie korek, kobietka, która zmieniając pas prawie we mnie uderzyła, przydepnąłem i ... nic - nic nie błysnęło. Nie widziałem także oznakowania tego fotoradaru. |
To uderzyła w Ciebie czy nie? Ten fotoradar nie jest oznakowany
| puhcio napisał/a: | | Rozumiem, że tam jest 60-tka ? |
To jest teren zabudowany, czyli 5:00-23:00 , w pozostałych godzinach .
| puhcio napisał/a: | | Spodziewać się mandatu, jak nie błysnęło czy spać spokojnie ? |
Tym razem udało Ci się, ale SM już kupiło fotoradar i będzie m.in. do tego masztu go wkładać, więc następnym razem proponuję uważać. |
|
 |
puhcio
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-29, 10:43
|
|
|
| osclbn napisał/a: | | To uderzyła w Ciebie czy nie? |
Zmieniała pas i prawie we mnie wjechała. Jak zatrąbiłem to odbiła, a ja wtedy przycisnąłem, żeby nie narażać się więcej na zagrożenie
| osclbn napisał/a: | | Tym razem udało Ci się, ale SM już kupiło fotoradar i będzie m.in. do tego masztu go wkładać, więc następnym razem proponuję uważać. |
Błysku na 99% nie widziałem, także mam nadzieję, że nic tam nie było.
Bo raczej błysk jest dość mocny - widać, że walnęło.
Przynajmniej tak wynikało z zamieszczonego tu filmiku.
| osclbn napisał/a: | Ten fotoradar nie jest oznakowany |
Czy w związku z obowiązującymi przepisami nie ma obowiązku oznaczania fotoradarów znakiem ?
Teraz już wiem, że trzeba tam uważać i będę następnym razem jeździł grzecznie. Byłbym zły na siebie, bo prawo jazdy już 4 lata i żadnego mandatu na koncie |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 268 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1514 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2011-11-30, 16:34
|
|
|
| osclbn napisał/a: | | Data artykułu to: 2011-10-21 12:24:00 |
No i co z tego ? Arytkul przedrukowany i data tylko poprawiona
| osclbn napisał/a: | | To jest teren zabudowany, czyli 5:00-23:00 , w pozostałych godzinach . |
60 na skrzyzowaniu i 80 za .A maszt stoi zaraz za znakiem z 80 .Pozatym brak Tablic i niemusi ich byc do 2014 .
Wystarczy zerknąc na pierwszą strona Tematu.
| osclbn napisał/a: | | Tym razem udało Ci się, ale SM już kupiło fotoradar i będzie m.in. do tego masztu go wkładać, więc następnym razem proponuję uważać. |
Caly czas SM ma swoj fotoradar tylko rzadko go uzywaja
| osclbn napisał/a: | | Sprawa wygląda tak. od początku 2011r. w Lublinie wszystkie maszty są puste |
A co ma Lublin do Bytomia Bardzo czesto maszt na Wroclawskiej był załadowany tez w tym roku |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|