Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
CENY PALIW !
Autor Wiadomość
HACK 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2010-01-13, 19:17   CENY PALIW !

Witam
Mam pytanie jakie paliwo i ile kosztuje wiadomo cena na dany dzień!
Bo ceny tak skaczą że nie wiadomo czy to tanio czy drogo :(
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL

Pawel PL 
Podinspektor

Wysłany: 2010-01-13, 19:20   

disel 3.96 w Radomiu na stacji obok mnie :) była kiedyś strona internetowa stacjepaliw.pl coś takiego

m3a 
Starszy Aspirant

Wysłany: 2010-01-13, 19:26   

Paweł PL, mówisz i masz :DD: Pewnie oto Ci chodziło:

cenapaliw.pl

Stacjebenzynowe.pl

HACK 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2010-01-13, 20:00   

sprawdziłem ceny są z 10 do dziś i nie są ze wszystkich cpn-ów
ja za 98 płaciłem wczoraj 4.20zł. za L wiem ze w moich rejonach jest to najtańsza cena za 98 itp..
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL

RaPi 
Młodszy Aspirant

Wysłany: 2010-01-13, 22:18   

HACK napisał/a:
sprawdziłem ceny są z 10 do dziś i nie są ze wszystkich cpn-ów
ja za 98 płaciłem wczoraj 4.20zł. za L wiem ze w moich rejonach jest to najtańsza cena za 98 itp..

Taki mały off. Czemu tankujesz 98? Czy takie paliwo jest zalecane dla Twojego auta? Pytam z ciekawości.

HACK 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2010-01-13, 22:32   

bo na 95 auto nie ma takiego kopa :)
dodam ze auto zmodyfikowane głowica - do tego sportowy wałek itp.. wiec lanie 95 to porażka dlatego tylko tankuje 98 a efekt nieoceniony widzieć jak słabe auto zbiera się szybciej niż np. SEAT CORDOBA :)

sądzę że wyjaśniłem :) jak nie to proszę PW
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL

RaPi 
Młodszy Aspirant

Wysłany: 2010-01-13, 22:44   

Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
Panuje pewne przekonanie że paliwo o większej ilości oktanów zwiększa moc silnika, niestety jest ono błędne bo im więcej oktanów tym paliwo jest mniej kaloryczne. Większa liczba oktanów wpływa na redukcję spalania stukowego a co za tym idzie zwiększenie żywotności silnika.
Tak więc jeżeli chcemy mieć lepszego kopa w aucie nie opłaca się przepłacać za 98 ;)

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-01-14, 08:09   

Mielec
ON - 3,92 zł/l
95 ok 4,12 - nie leje to nie pamiętam :P

Rzeszów - taniej około 20 gr/l :)
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

HACK 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2010-01-14, 16:03   

RaPi napisał/a:
Panuje pewne przekonanie że paliwo o większej ilości oktanów zwiększa moc silnika, niestety jest ono błędne bo im więcej oktanów tym paliwo jest mniej kaloryczne. Większa liczba oktanów wpływa na redukcję spalania stukowego a co za tym idzie zwiększenie żywotności silnika.
Tak więc jeżeli chcemy mieć lepszego kopa w aucie nie opłaca się przepłacać za 98 ;)

No i nie masz w 100% racji a dlaczego bo np. jak mam kasę to czasem załatwiam paliwo rajdowe więcej niz 98 oktan ) i uwierz mi inne auto do którego leje to paliwo na innym nie pojedzie albo pojedzie i za moment silnik do roboty itp.
ja tankuje 98 abym zawsze w najgorszym wypadku miał te 95 oktan a jak nalejesz 95 na stacji gdzie paliwo jest święcone co wtedy ? własnie dlatego sie leje 98 :) to tak w skrócie
a żywotność silnika skraca się o 2 miesiące ale mi to wielka strata
większą strata dla silnika jest żyłowanie silnika albo na zbyt niskich obrotach i wysokim biegu albo odwrotnie :) dodam jeszcze ze jazda po trasie a jazda w mieście też wpływa na żywotność silnika itp. wiec twój przykład nic nie wnosi poza tym spalanie stukowe miałem tylko raz jak silnik był na dotarciu :) teraz musiałbym go przegrzać aby wystąpiło takie spalanie :) warto nie uczyć się z książek ale z praktyki :)

SORRY ZA OT :)
Dziś na najdroższym cpn za 98 widniała cena 4.59 zł.
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-14, 16:13   

Nie piszmy codziennie może jakie są ceny bo zrobi nam się telenowela na miarę mody na sukces, a raczej o drastycznych skokach czy też spadkach :P Tego ostatniego bym się raczej nie spodziewał prędzej niż na wiosnę ale może czymś nas zaskoczą paliwowcy. :/

HACK 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2010-01-14, 19:07   

Tak kolejna podwyżka na marzec sie szykuje o około 20 gorszy z nieoficjalnych informacji jakie udało mi sie uzyskać
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL

RaPi 
Młodszy Aspirant

Wysłany: 2010-01-14, 21:36   

HACK napisał/a:
RaPi napisał/a:

No i nie masz w 100% racji a dlaczego bo np. jak mam kasę to czasem załatwiam paliwo rajdowe więcej niz 98 oktan ) i uwierz mi inne auto do którego leje to paliwo na innym nie pojedzie albo pojedzie i za moment silnik do roboty itp.
ja tankuje 98 abym zawsze w najgorszym wypadku miał te 95 oktan a jak nalejesz 95 na stacji gdzie paliwo jest święcone co wtedy ? własnie dlatego sie leje 98 :) to tak w skrócie
a żywotność silnika skraca się o 2 miesiące ale mi to wielka strata
większą strata dla silnika jest żyłowanie silnika albo na zbyt niskich obrotach i wysokim biegu albo odwrotnie :) dodam jeszcze ze jazda po trasie a jazda w mieście też wpływa na żywotność silnika itp. wiec twój przykład nic nie wnosi poza tym spalanie stukowe miałem tylko raz jak silnik był na dotarciu :) teraz musiałbym go przegrzać aby wystąpiło takie spalanie :) warto nie uczyć się z książek ale z praktyki :)

SORRY ZA OT :)
Dziś na najdroższym cpn za 98 widniała cena 4.59 zł.

Po pierwsze napisałem że paliwo 98 oktanowe przyczynia się do zwiększenia się żywotności silnika a nie do jego skrócenia.
Po drugie jak już mnie napisałem że ilość oktan nie decyduje o kopie jaki dostaje auto. A to że paliwo rajdowe daje większego buta nie jest wynikiem ilości oktan w nim zawartych a innych jego składnikach.
Im oktanow wiecej tym paliwo spala sie wolniej i lagodniej!

W większości wypadków ten power w benzynie 98 to autosugestia użytkowników, która niejako ma usprawiedliwiać płacenie więcej za benzynę :)
EOT

PS jeżeli zależy Ci na dużej ilości oktanów w paliwie polecam LPG bo może mieć ich aż 120 :D

bobas1976 
Komisarz

Wysłany: 2010-03-01, 17:57   

Ja tam ON tankuje po 3 zł. / 1l. taki to przywilej mieszkania w strefie granicznej z BY.

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-03-01, 18:11   

Takiemu to dobrze :roll:

m3a 
Starszy Aspirant

Wysłany: 2010-03-01, 21:26   

bobas1976, a ja mam takie pytanie dotyczące jakości tego paliwa: tzn. mam rozumieć, że masz sprawdzone źródło/dostawcę? a może jeździsz za granicę i tam się zaopatrujesz ;) :?:

Odpowiedz do tematu