|
CENY PALIW ! |
| Autor |
Wiadomość |
HACK
Starszy Posterunkowy

Pomógł: 6 razy Dołączył: 11 Sty 2010 Posty: 29 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 2010-01-13, 19:17 CENY PALIW !
|
|
|
Witam
Mam pytanie jakie paliwo i ile kosztuje wiadomo cena na dany dzień!
Bo ceny tak skaczą że nie wiadomo czy to tanio czy drogo |
_________________ HF,KF,CB,UKF,VHF każdy prawie temat
MOTO SPORT
MOTO TUNING
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL |
|
|
|
 |
Pawel PL
Podinspektor

Pomógł: 224 razy Wiek: 27 Dołączył: 04 Sie 2009 Posty: 1458 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2010-01-13, 19:20
|
|
|
disel 3.96 w Radomiu na stacji obok mnie była kiedyś strona internetowa stacjepaliw.pl coś takiego |
_________________ Życie tak krótko TRWA , więc uważaj ... |
|
|
|
 |
m3a
Starszy Aspirant

Pomógł: 46 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Posty: 759 Skąd: Częstochowa i powiat
|
Wysłany: 2010-01-13, 19:26
|
|
|
Paweł PL, mówisz i masz Pewnie oto Ci chodziło:
cenapaliw.pl
Stacjebenzynowe.pl |
_________________ Powiedz Litwinom, niech mię czekają z tabaką
Częstochowską, nie biorę innej, tylko taką... |
|
|
|
 |
HACK
Starszy Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-01-13, 20:00
|
|
|
sprawdziłem ceny są z 10 do dziś i nie są ze wszystkich cpn-ów
ja za 98 płaciłem wczoraj 4.20zł. za L wiem ze w moich rejonach jest to najtańsza cena za 98 itp.. |
MOTO SPORT
MOTO TUNING
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL |
|
|
|
 |
RaPi
Młodszy Aspirant

Pomógł: 17 razy Wiek: 26 Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 218 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2010-01-13, 22:18
|
|
|
| HACK napisał/a: | sprawdziłem ceny są z 10 do dziś i nie są ze wszystkich cpn-ów
ja za 98 płaciłem wczoraj 4.20zł. za L wiem ze w moich rejonach jest to najtańsza cena za 98 itp.. |
Taki mały off. Czemu tankujesz 98? Czy takie paliwo jest zalecane dla Twojego auta? Pytam z ciekawości. |
|
|
|
 |
HACK
Starszy Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-01-13, 22:32
|
|
|
bo na 95 auto nie ma takiego kopa
dodam ze auto zmodyfikowane głowica - do tego sportowy wałek itp.. wiec lanie 95 to porażka dlatego tylko tankuje 98 a efekt nieoceniony widzieć jak słabe auto zbiera się szybciej niż np. SEAT CORDOBA
sądzę że wyjaśniłem jak nie to proszę PW |
MOTO SPORT
MOTO TUNING
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL |
|
|
|
 |
RaPi
Młodszy Aspirant

|
Wysłany: 2010-01-13, 22:44
|
|
|
Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
Panuje pewne przekonanie że paliwo o większej ilości oktanów zwiększa moc silnika, niestety jest ono błędne bo im więcej oktanów tym paliwo jest mniej kaloryczne. Większa liczba oktanów wpływa na redukcję spalania stukowego a co za tym idzie zwiększenie żywotności silnika.
Tak więc jeżeli chcemy mieć lepszego kopa w aucie nie opłaca się przepłacać za 98 |
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2010-01-14, 08:09
|
|
|
Mielec
ON - 3,92 zł/l
95 ok 4,12 - nie leje to nie pamiętam
Rzeszów - taniej około 20 gr/l |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
HACK
Starszy Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-01-14, 16:03
|
|
|
| RaPi napisał/a: | Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
Panuje pewne przekonanie że paliwo o większej ilości oktanów zwiększa moc silnika, niestety jest ono błędne bo im więcej oktanów tym paliwo jest mniej kaloryczne. Większa liczba oktanów wpływa na redukcję spalania stukowego a co za tym idzie zwiększenie żywotności silnika.
Tak więc jeżeli chcemy mieć lepszego kopa w aucie nie opłaca się przepłacać za 98 |
No i nie masz w 100% racji a dlaczego bo np. jak mam kasę to czasem załatwiam paliwo rajdowe więcej niz 98 oktan ) i uwierz mi inne auto do którego leje to paliwo na innym nie pojedzie albo pojedzie i za moment silnik do roboty itp.
ja tankuje 98 abym zawsze w najgorszym wypadku miał te 95 oktan a jak nalejesz 95 na stacji gdzie paliwo jest święcone co wtedy ? własnie dlatego sie leje 98 to tak w skrócie
a żywotność silnika skraca się o 2 miesiące ale mi to wielka strata
większą strata dla silnika jest żyłowanie silnika albo na zbyt niskich obrotach i wysokim biegu albo odwrotnie dodam jeszcze ze jazda po trasie a jazda w mieście też wpływa na żywotność silnika itp. wiec twój przykład nic nie wnosi poza tym spalanie stukowe miałem tylko raz jak silnik był na dotarciu teraz musiałbym go przegrzać aby wystąpiło takie spalanie warto nie uczyć się z książek ale z praktyki
SORRY ZA OT
Dziś na najdroższym cpn za 98 widniała cena 4.59 zł. |
MOTO SPORT
MOTO TUNING
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1029 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12028 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-14, 16:13
|
|
|
Nie piszmy codziennie może jakie są ceny bo zrobi nam się telenowela na miarę mody na sukces, a raczej o drastycznych skokach czy też spadkach Tego ostatniego bym się raczej nie spodziewał prędzej niż na wiosnę ale może czymś nas zaskoczą paliwowcy. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
HACK
Starszy Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-01-14, 19:07
|
|
|
| Tak kolejna podwyżka na marzec sie szykuje o około 20 gorszy z nieoficjalnych informacji jakie udało mi sie uzyskać |
MOTO SPORT
MOTO TUNING
KJS (PILOT-DAWNO TEMU)
GPS MANTA N47
126.SLASK.PL |
|
|
|
 |
RaPi
Młodszy Aspirant

|
Wysłany: 2010-01-14, 21:36
|
|
|
| HACK napisał/a: | | RaPi napisał/a: | Heh, spodziewałem się takiej odpowiedzi.
No i nie masz w 100% racji a dlaczego bo np. jak mam kasę to czasem załatwiam paliwo rajdowe więcej niz 98 oktan ) i uwierz mi inne auto do którego leje to paliwo na innym nie pojedzie albo pojedzie i za moment silnik do roboty itp.
ja tankuje 98 abym zawsze w najgorszym wypadku miał te 95 oktan a jak nalejesz 95 na stacji gdzie paliwo jest święcone co wtedy ? własnie dlatego sie leje 98 to tak w skrócie
a żywotność silnika skraca się o 2 miesiące ale mi to wielka strata
większą strata dla silnika jest żyłowanie silnika albo na zbyt niskich obrotach i wysokim biegu albo odwrotnie dodam jeszcze ze jazda po trasie a jazda w mieście też wpływa na żywotność silnika itp. wiec twój przykład nic nie wnosi poza tym spalanie stukowe miałem tylko raz jak silnik był na dotarciu teraz musiałbym go przegrzać aby wystąpiło takie spalanie warto nie uczyć się z książek ale z praktyki
SORRY ZA OT
Dziś na najdroższym cpn za 98 widniała cena 4.59 zł. |
Po pierwsze napisałem że paliwo 98 oktanowe przyczynia się do zwiększenia się żywotności silnika a nie do jego skrócenia.
Po drugie jak już mnie napisałem że ilość oktan nie decyduje o kopie jaki dostaje auto. A to że paliwo rajdowe daje większego buta nie jest wynikiem ilości oktan w nim zawartych a innych jego składnikach.
Im oktanow wiecej tym paliwo spala sie wolniej i lagodniej!
W większości wypadków ten power w benzynie 98 to autosugestia użytkowników, która niejako ma usprawiedliwiać płacenie więcej za benzynę
EOT
PS jeżeli zależy Ci na dużej ilości oktanów w paliwie polecam LPG bo może mieć ich aż 120 |
|
|
|
 |
bobas1976
Komisarz

Pomógł: 149 razy Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 793 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-03-01, 17:57
|
|
|
| Ja tam ON tankuje po 3 zł. / 1l. taki to przywilej mieszkania w strefie granicznej z BY. |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1029 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12028 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-03-01, 18:11
|
|
|
Takiemu to dobrze |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
m3a
Starszy Aspirant

Pomógł: 46 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Posty: 759 Skąd: Częstochowa i powiat
|
Wysłany: 2010-03-01, 21:26
|
|
|
bobas1976, a ja mam takie pytanie dotyczące jakości tego paliwa: tzn. mam rozumieć, że masz sprawdzone źródło/dostawcę? a może jeździsz za granicę i tam się zaopatrujesz |
_________________ Powiedz Litwinom, niech mię czekają z tabaką
Częstochowską, nie biorę innej, tylko taką... |
|
|
|
 |
|
|