Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Elbląg
Autor Wiadomość
Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2009-09-15, 12:21   Elbląg

Straż Miejska w Elblągu posiada 2 Fotorapidy C.

renee 
Komisarz

Wysłany: 2009-10-22, 09:25   

Żuławska - Policja

Mateusz 
Podkomisarz

Wysłany: 2010-04-23, 16:32   

Obstawa: Ranault Kangoo *Wiśniowy* NE 22844

Cytat:
Pomiar prędkości zza śmietnika

. Z informacji napływających od Czytelników elblag24 dowiedzieliśmy się dziś o akcji, którą prowadzi Straż Miejska na ul. Rawskiej. Strażnicy prowadzą tam pomiar prędkości przejeżdżających aut za pomocą fotoradaru.
Sama akcja nie budziłaby kontrowersji gdyby nie fakt, iż samochód Straży Miejskiej ukryty jest między budynkami, sam fotoradar zaś - za śmietnikiem. Przejeżdżający kierowcy dowiadują się o jego istnieniu dopiero w momencie, gdy zostają oślepieni błyskiem flesza. Ograniczenie prędkości w tym miejscu wynosi 40km/h.
Fotoradar powinien być ustawiony w widocznym miejscu, by zachować działanie prewencyjne kontroli, na które powołują się strażnicy miejscy i policjanci. Ukrywanie go przed kierowcami pozbawione jest sensu. Ponadto miejsce dokonywania kontroli powinno być oznakowane. Wystarczą jednak tablice informacyjne, że miasto jest monitorowane...
Jednak mandaty wystawione na podstawie pomiaru dokonywanego z ewidentnego ukrycia łatwo podważyć, a kierowcy "złapani" w ten sposób mogą odwołać się od otrzymanego nakazu zapłaty. Pomiar fotoradaru ukrytego w liściach zarośli lub ustawionego "w cieniu" metalowego pojemnika na śmieci może nie być miarodajny. Najlżejszy podmuch wiatru poruszający liśćmi czy oddziaływanie metalowego obiektu znajdującego się w pobliżu urządzenia pomiarowego mogą znacząco zaburzyć pomiar prędkości.
Fotoradar na ul. Rawskiej ustawiony został tak, że dla kierowców jadących w jego kierunku jest niewidoczny. Ustawiony za dużym pojemnikiem na śmieci widoczny jest dopiero z odległości ok. 10m.
Komendant Straży Miejskiej w Elblągu powiedział nam, że nie jest w zwyczaju Straży Miejskiej chować się przed kontrolowanymi kierowcami, szczególnie, że kontrola prędkości za pomocą fotoradaru ma mieć przede wszystkim charakter prewencyjny.
Dlatego elblag24, również prewencyjnie, pragnie uczulić kierowców, by stosowali się do przepisów o ruchu drogowym ze szczególnym uwzględnieniem ograniczeń prędkości na ul.Rawskiej.

Wieczna sznupajka

renold5870 
Podinspektor

Wysłany: 2010-06-05, 07:29   

Obwodnica Elbląga obok stacji Shell (Nowa Holandia) w stronę Warszawy.
Ograniczenie prędkości do 110 km/h, mimo to co jakiś czas błyskał.
KMP Elbląg - Gatsometr w obstawie granatowej Skody Fabia NE 09806 (udającą awarię).

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-08-27, 20:39   

Zbójeckie metody, trzeba było mu powiedzieć co się na ten temat myśli, a tak w ogóle jest ciągła linia od kiedy to można tam parkować, pomijając już fakt udawania popsucia auta. Fotki nadają się do jakieś gazety na obsmarowanie im dupsztala. Są tysiące innych miejsc w których mógł się ustawić, a tutaj stwarza jeszcze większe zagrożenie jak to wszystko jest warte :? Przy założeniu że walnął na górkę +21 to zdjęcia robił od 131 ilu mu tam wleci 10, 20 w trakcie służby :?: :!:

Frogger 
Aspirant
Fotoreporter

Wysłany: 2010-11-09, 16:57   

Oj, wtedy wracałem z serwisu i nie miałem ochoty przycisnąć jak zwykle więcej. Jechałem wtedy jakieś 100 km/h :D

Śmignąłem obok niego, zauważyłem tabliczkę z tekstem: "Twoja prędkość została zmierzona", automatycznie wzrok padł na prawe lusterko i od razu dostrzegł fotoradar.

Od samego początku ta awaria pojazdu wydała mi się zbyt dziwna. Z początku myślałem, że faktycznie się auto zepsuło komuś. Po chwili pojawił się błysk w głowie i pytanie: Dlaczego nie zjechał na parking obok do "Nowej Holandii"? ;)

Odpowiedz do tematu