|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
FOTORADAR SYSTEM |
| Autor |
Wiadomość |
Michał [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-08, 12:17 FOTORADAR SYSTEM
|
|
|
Radarowy System Kontroli Ruchu Drogowego FOTORADAR SYSTEM
 |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 269 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1515 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2010-07-08, 14:34
|
|
|
Jakieś konkrety Hm czerwone watpię. |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12065 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-07-08, 14:53
|
|
|
Pstryka zdjęcia i za prędkość i za czerwone światło z tego co widać ze zdjęć. Chociaż przyznam że system ubogi/goły jest niczym dupa pawiana |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2010-07-09, 00:36
|
|
|
| To jest Zuradu? Bo podobne. |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
Michał [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-09, 11:09
|
|
|
Tak to jest Zurad System
| Cytat: | Radarowy System Kontroli Ruchu Drogowego FOTORADAR SYSTEM
Charakterystyka
Radarowy System Kontroli Ruchu Drogowego to zestaw współpracujących ze sobą urządzeń przeznaczony do kontroli przestrzegania przez kierowców przepisów ruchu drogowego na skrzyżowaniu, tj. przekroczenia dozwolonej prędkości oraz wjazdu na skrzyżowanie przy czerwonym świetle. System automatycznie dokonuje rejestracji takich zdarzeń w postaci fotografii cyfrowej, wraz z informacją o dacie, godzinie i miejscu zdarzenia oraz dozwolonej i zmierzonej prędkości pojazdu. Zbierane dane są automatycznie przesyłane do centrum kontroli ruchu w celu dalszego ich wykorzystywania: dla celów statystyki ruchu drogowego, poszukiwania skradzionych pojazdów oraz automatycznego drukowania mandatów.
Elementy systemu
* Fotoradary - mierzące prędkość pojazdów, wykonujące fotografie, rejestrujące informacje o zdarzeniu (czas, miejsce, prędkość) oraz wysyłające te dane do centrum kontroli ruchu
* Urządzenia PCS - kontrolujące wjazd na skrzyżowanie przy czerwonym świetle, zbierające dane o stanie świateł sygnalizacji świetlnej oraz o wjeździe pojazdu na skrzyżowanie (poprzez umieszczone w jezdni pętle indukcyjne)
* Urządzenia w centrum kontroli ruchu - zbierające zdalnie informacje od fotoradarów i urządzeń PCS oraz przetwarzające te dane (druk mandatów itd.)
Parametry
Zakres mierzonych prędkości 20 ÷ 250 km/h
Dokładność pomiaru
* w zakresie do 100 km/h
* ponad 100 km/h
± 3 km/h
± 3% wartości mierzonej
Jakość wykonywanych fotografii kolorowe, 4 mln pikseli
Temperatura pracy od -30°C do +60°C
Zasilanie 230 V, 50 Hz
Zalety
* Cyfrowa rejestracja obrazów zdarzeń (fotografii), daty, godziny i miejsca ich zaistnienia oraz dozwolonej i zmierzonej prędkości pojazdów
* Zapis ww. informacji na twardym dysku oraz ich przesyłanie do centrum kontroli ruchu
* Praca całkowicie automatyczna - nie wymagająca udziału człowieka
* Możliwość skalowania i rozproszenia systemu na wiele skrzyżowań (jedno centrum kontroli ruchu może obsługiwać jednocześnie wiele skrzyżowań)
* Praca niezależna od pory dnia i warunków atmosferycznych
* Modułowo zaprojektowany interfejs, przyjazny dla użytkownika
* Możliwość automatycznego drukowania mandatów (przy współpracy z Centralną Ewidencją Pojazdów i Kierowców CEPiK)
* Dostęp do zasobów systemu przez Internet
* Możliwość tworzenia statystyk zdarzeń
* Możliwość wykorzystania przy poszukiwaniu skradzionych pojazdów |
|
|
|
|
 |
jakub
Sierżant

|
Wysłany: 2010-07-09, 12:50
|
|
|
Dorzucę takie pytanie - wie ktoś jakie jest opóźnienie wyzwolenia aparatu po zapaleniu się czerwonego światła. Załóżmy taką sytuację - wjeżdżam na żółtym (choć staram się tego nie robić i nie chciałbym żeby to było przedmiotem dyskusji, ale może się zdarzyć) i załóżmy, że w momencie kiedy tył mojego auta mija/minął sygnalizator, zapaliło się czerwone, choć do momentu w którym mijałem kabiną pojazdu sygnalizator cały czas było żółte. De facto jestem na skrzyżowaniu przez moment na czerwonym, niemniej wjechałem na żółtym. Czy to ustrojstwo ma jakieś opóźnienie po włączeniu czerwonego?
Widziałem tego typy metody na zachodzie, niemniej w tamtych miejscach żółte paliło się na tyle długo, że można było spokojnie się zatrzymać, a podejrzewam że w PL może być różnie... |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 269 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1515 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2010-07-09, 13:15
|
|
|
| Zależy jak ustawią czas tolerancji - powinna byc minimum 1 sekunda od zapalenia czerwonego..Po minięciu tego czasu jak wjedziesz za linie zatrzymania jest wyzwalana migawka.Wiec w takiej sytuacji jak ty opisales nie powinienes miec zdjęcia. |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
| Ostatnio zmieniony przez Mateusz 2010-07-09, 16:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jakub
Sierżant

|
Wysłany: 2010-07-09, 14:06
|
|
|
Dokładnie Mateusz, w tych właśnie urządzeniach na zachodzie co widziałem jest tak jak piszesz, widziałem ciągnik z naczepą, kierowca minął radar a że skład długi i jechał powoli to resztka przyczepy minęła na czerwonym i nic nie błysnęło. Niemniej mam wątpliwości co do PL, bo wiadomo że u nas bezpieczeństwo raczej przy okazji... No nic, jak może się pojawi jakaś dokładna dokumentacja to się dowiemy. |
|
|
|
 |
Michał [Usunięty]
|
Wysłany: 2010-07-09, 15:43
|
|
|
| Czujka jest za światłami zaznaczona na focie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|