|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Francja |
| Autor |
Wiadomość |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2260 Skąd: Środa Wielkopolska
|
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 269 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1515 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2010-05-04, 09:42
|
|
|
Fotoradary stacjonarne typu Mesta
Fotoradary Przenośne typu Mesta.
>>Video<< |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
Miron
Sierżant

Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 18 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-09-05, 16:50
|
|
|
W czerwcu odwiedziłem Francję i na nacjonalkach strasznie dużo mieli takich fajnych skrzynek (czy to Mesta) ?? siało znacznie w pasmie K (do 500m na RX65), było oznakowane tablicami i co gorsza najwyżej co druga skrzynka była pusta!!
Nie znam przepisów we Francji- czy mogą tam robić zdjęcia na odjeździe ?? i czy rozróżnia on pasy (bo czasem mi się zdarzało wyprzedzać koło puszek)??
Z dala
Z bliska
Wkład
 |
_________________ Za co kocham BMW??
Za osiągi...
Przeciętnie 4-5 lasek tygodniowo |
|
|
|
 |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2260 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2010-09-06, 19:37
|
|
|
Strach się bać pojechać tam bez Antyradaru w pełnej gotowości bojowej. Francja stała się drugą Anglią pod tym względem. Na każdym rogu kamera albo fotoradar. |
|
 |
Miron
Sierżant

|
Wysłany: 2010-09-06, 19:56
|
|
|
| Maryanek napisał/a: | Strach się bać pojechać tam bez Antyradaru w pełnej gotowości bojowej. Francja stała się drugą Anglią pod tym względem. Na każdym rogu kamera albo fotoradar. |
Zgadza się, ale spotkałem tam tylko powyższy sprzęt. Na drogach mniej uczęszczanych jest czysto, ale na nacjonalkach o większym natężeniu ruchu to tak jak u nas -co 10 km puszka. |
Za osiągi...
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2010-09-07, 09:57
|
|
|
| Tylko tam są większe kary za używanie AR jak w Polsce bo w Anglii wolno używać. We Francji może się nawet skończyć więzieniem i zarekwirowaniem samochodu na poczet kary. |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
Miron
Sierżant

|
Wysłany: 2010-09-08, 08:31
|
|
|
| wielkinieznajom napisał/a: | | We Francji może się nawet skończyć więzieniem i zarekwirowaniem samochodu na poczet kary |
a tego to nie wiedziałem a ja go spokojnie jeździłem z nim przy lusterku wewnętrznym... no cóż miałem szczęście.... |
Za osiągi...
|
|
|
 |
Piter1303
Starszy Aspirant

Pomógł: 106 razy Wiek: 99 Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 403 Skąd: ZCH / FG

|
Wysłany: 2010-09-10, 21:22
|
|
|
Ale zdjęcia z fotoradarów nie przychodzą . Jestem we francji raz w tygodniu od kilku lat , mam cały album napstrykany i nic sie nie dzieje |
_________________ Północno-Zachodnia Grupa Cb |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12065 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-09-13, 00:16
|
|
|
Piter1303, ładny as z Ciebie jest widzę...ja na Twoim miejscu siedziałbym cicho i się do tego nie przyznawał |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Piter1303
Starszy Aspirant

Pomógł: 106 razy Wiek: 99 Dołączył: 23 Lut 2010 Posty: 403 Skąd: ZCH / FG

|
Wysłany: 2010-09-13, 05:05
|
|
|
Robi , piszę jak jest i tyle , nie ja pierwszy i ostatni , są koledzy co mają kilka razy więcej , bo głównie jeździ się N-kami bo firmie szkoda na autostrady i dlatego |
_________________ Północno-Zachodnia Grupa Cb |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 269 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1515 Skąd: SK/M
|
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12065 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-01-10, 17:02
|
|
|
| Cytat: | Francja: radary ważnym źródłem dochodu
2080 automatycznych radarów zainstalowanych na drogach Francji dało w 2011 r. skarbowi państwa z mandatów 630 mln euro. Zryczałtowane mandaty wymierzone zmotoryzowanym, których zarejestrowały automatyczne radary dały państwu 530 mln euro — poinformował francuski minister spraw wewnętrznych Claude Guéant. Do tego należy dodać koszty nieterminowego uregulowania mandatu, albo zapomnienia o zapłacie, co wyniesie 100 mln euro. Minister wyjaśnił, że 37 proc. całej sumy jest przeznaczone na zakup radarów i ich utrzymanie, 33 proc. trafi do urzędu finansującego infrastrukturę transportu (Afit), a pozostałe 30 proc. zasili kasy samorządów lokalnych (także na finansowanie infrastruktury transportu). Sumy te należy porównać z kosztem zagrożeń dla społeczeństwa ze strony transportu drogowego, które w 2010 r. oszacowano na 23 mld euro — podkreśla francuskie MSW.
Nowe radary
Z 2080 elektronicznych urządzeń pomiaru prędkości, działających we Francji, 480 zainstalowano w 2011 r. W tym roku dojdzie 400 następnych — wskazał minister, co jest zgodne z zaleceniami szefa państwa. W bieżącym roku zmotoryzowanych czeka jeszcze jedna zmiana: stopniowo będą usuwane z poboczy tablice ostrzegające o obecności radaru, ustawiane dotąd w jednakowej odległości, i będą zastępowane tzw. radarami pedagogicznymi — pokazującymi prędkość, ale bez automatycznego karania kierowcy. Obecnie istnieje 40 takich radarów ostrzegawczych, ich łączna liczba wzrośnie do 4 tysięcy, a będą stawiane w różnych odległościach od radaru wysyłającego mandaty — wyjaśnił Guéant. Jednocześnie weszły w życie we Francji przepisy zakazujące używania antyradarów (można je mieć w samochodzie, ale wyłączone) oraz zdecydowanie podwyższające kary na różne wykroczenia. Np. za rozmowę przez komórkę podczas prowadzenia pojazdu mandat rośnie z 35 do 135 euro, a punkty karne z 2 do 3. Przy kontroli prędkości istnieje we Francji tolerancja do 5 km/h przy prędkościach do 100 km/h i 5 proc. powyżej 100 km/h.
Źródło |
Niech sobie każdy wyobrazi co to jest za kwota |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|