Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
ICE (in case of emergency) - Wpis do komórki ratujący życie
Autor Wiadomość
Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-10-03, 21:57   ICE (in case of emergency) - Wpis do komórki ratujący życie

Cytat:
ICE (in case of emergency) - Wpis do komórki ratujący życie

Ratownicy medyczni, policjanci, strażacy i wszyscy inni, którzy interweniują na miejscu wypadków, wielokrotnie napotykają na trudności, kiedy muszą skontaktować się z krewnymi lub bliskimi poszkodowanych.

Włoskie media, po przeprowadzonych rozmowach z pracownikami służb ratowniczych - zaproponowały, abyśmy w specjalny sposób oznakowali w swojej komórce numer - pod którym to w nagłych wpadkach można byłoby skontaktować się z bliskimi poszkodowanych.
Bardzo często telefon komórkowy jest jedynym przedmiotem, który można przy nich znaleźć. Szybki kontakt pozwoliłby na uzyskanie takich informacji jak grupa krwi, jakie przyjmują leki, czy cierpią na jakieś choroby, czy są alergikami...

Ratownicy zaproponowali, aby każdy w swoim telefonie umieścił na liście kontaktów - osobę, z którą trzeba się skontaktować w nagłych wypadkach. Lista kontaktów w naszych telefonach - zwykle jest bardzo długa i nie wiadomo kogo w pierwszej kolejności powinniśmy powiadomić.

Według włoskich ratowników, międzynarodowy skrót pod którym można byłoby umieścić taki numer to: ICE (=in Case of Emergency) tzn. w nagłym wypadku.
Takie oznakowanie uprościłoby pracę wszystkim służbom ratowniczym. Gdyby ktoś chciał umieścić więcej osób w swoim telefonie mógłby je oznaczyć w następujący sposób: ICE1, ICE2, ICE3, itd.

Pomysł jest łatwy w realizacji, nic nie kosztuje - a może być bardzo użyteczny. Przecież dzisiaj prawie każdy dysponuje telefonem komórkowym.

Ponieważ szczególnie w Polsce, gdzie ginie o wiele za dużo osób w ruchu drogowym (ale dotyczy to przecież nie tylko takich sytuacji !) proszę Państwa o wprowadzenie pod hasłem ICE "namiarów" Waszych najbliższych. Jednocześnie proszę o popularyzację tej idei:

Nie kosztuje nic, a może pomóc ocalić życie.

Temat już od jakiegoś czasu propagowany na różnych forach samochodowych więc można się do niego jak najbardziej przyłączyć.

Hunter 
Starszy Aspirant

Wysłany: 2010-10-03, 23:29   

ale z tego co kiedyś mówili, w Polsce jakoś nie do końca jest to używane. Podobnie jak informacja o grupie krwi na bransoletach, nieśmiertelnikach czy zwykłych kartkach... :roll:

osclbn 
Podinspektor
Škoda driver

Wysłany: 2010-10-04, 07:34   

Hunter napisał/a:
ale z tego co kiedyś mówili, w Polsce jakoś nie do końca jest to używane. Podobnie jak informacja o grupie krwi na bransoletach, nieśmiertelnikach czy zwykłych kartkach... :roll:

Niestety u nas boją brać się telefony do ręki itp. Dlatego ja noszę książeczkę krwiodawcy ze sobą. To dopiero dla nich jest coś, z czego mogą skorzystać. Niestety system opieki zdrowotnej nadal mamy chory.

Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-04, 09:14   

osclbn, pokaż mi kto po za małymi wyjątkami
nosi taką książeczkę? Nikt

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-10-04, 12:02   

Ja mam w portfelu kopie badań krwi ze szpitala wraz z numerem kontaktowym do domu:). Mam nadzieje że nigdy ta karteczka nie będzie potrzebna. Z telefonu może wylecieć bateria albo się rozbije i nic nikt się nie dowie.
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-04, 12:04   

Robi napisał/a:

:!:

bobas1976 
Komisarz

Wysłany: 2010-10-04, 14:35   

Michał napisał/a:
Robi napisał/a:

:!:

Ale takiego posta to ja jeszcze nie widziałem. Reawelacja - wnoszący tyle co nic :DD:

Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-05, 11:49   

Podkreśliłem to co było napisane wcześniej
Twój jest rewelacyjny

Moniś 
Podinspektor

Pomogła: 111 razy
Wysłany: 2010-10-06, 12:50   

wielkinieznajom napisał/a:
Ja mam w portfelu kopie badań krwi ze szpitala

Ale żaden lekarz czy ratownik nie ma 100% pewności że ta karteczka należy do ciebie i podejrzewam że i tak nie użyją. Jesli chodzi o grupę krwi to ZAWSZE robią badanie bo tu chodzi o życie i nikt na niczym nie będzie polegał

Co innego kontakt do kogoś bliskiego. I tak muszą się skontaktować więc z numeru ICE skorzystają ale też nie po to by się dowiedzieć jaką mamy grupę krwi bo i j.w. nie ma pewności że informacja jest prawdziwa.

Sumując..
temat numeru w komórce ok, często już się z niego korzysta
temat grupy krwi, choćbyśmy sobie wytatuowali to krew musi być zbadana takie sa procedury

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-10-07, 15:34   

Moniś napisał/a:
Ale żaden lekarz czy ratownik nie ma 100% pewności że ta karteczka należy do ciebie i podejrzewam że i tak nie użyją.

Jest wraz z PESELem i imieniem i nazwiskiem i pieczątką szpitala powiatowego oraz z podpisem przeprowadzającego badanie. Nie wiem co by lekarz w tym przypadku zrobił.
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

mussawir 
Sierżant

Wysłany: 2010-10-07, 19:32   

wielkinieznajom napisał/a:
Moniś napisał/a:
Ale żaden lekarz czy ratownik nie ma 100% pewności że ta karteczka należy do ciebie i podejrzewam że i tak nie użyją.

Jest wraz z PESELem i imieniem i nazwiskiem i pieczątką szpitala powiatowego oraz z podpisem przeprowadzającego badanie. Nie wiem co by lekarz w tym przypadku zrobił.

Wielki ma racje, sam pracuje w systemie ratownictwa medycznego i jeżeli wszystkie te dane są zawarte (takie karty wydawane są przez Regionalne Centra Krwiodawstwa) to w sytuacjach naprawdę ostatecznych mozna z nich skorzystać. W dzisiejszych czasach każdy spory szpital posiada własne laboratorium, w którym w naprawdę niedługim czasie można sprawdzić grupę krwi, jednak zawsze może wystąpić taka sytuacja, że potrzebna będzie natychmiastowa transfuzja (sporadyczne przypadki, ale moga się zdarzyć) albo np. w laboratorium cos się popsuje i trzeba będzie wozić do innego. Ja ze swojej strony jak najbardziej polecam!

Moniś 
Podinspektor

Pomogła: 111 razy
Wysłany: 2010-10-07, 20:18   

wielkinieznajom, mussawir, pod warunkiem że mają z czym to zweryfikować, bo np jak nie znajdą dowodu to nadal nie mają pewności do kogo nalezy kartka. Owszem są sporadycze przypadki, że skorzystają ale jednak w większości nie

mussawir 
Sierżant

Wysłany: 2010-10-07, 21:38   

Moniś dlatego, że każdy lekarz chce mieć chroniony tyłek w razie czego, dlatego zawsze zlecają badania. Nikt nie może nas zapewnić, że nasz przypadek nie będzie akurat tym 'sporadycznym', więc chociażby z tego powodu warto wg mnie ;)

Michał
[Usunięty]

Wysłany: 2010-10-08, 12:05   

Może pomóc w przyszykowaniu np. przy przetaczaniu krwi
bo szpitale nie zawsze są gotowe

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-10-08, 19:28   

Moniś napisał/a:
pod warunkiem że mają z czym to zweryfikować, bo np jak nie znajdą dowodu to nadal nie mają pewności do kogo nalezy kartka. Owszem są sporadycze przypadki, że skorzystają ale jednak w większości nie

To wtedy ta kartka jest nie przydatna bo nie można zidentyfikować osoby, która ją ma. Dlatego trzeba mieć przy sobie jakiś dokument ze zdjęciem choćby prawo jazdy albo dowód osobisty o paszporcie nie wspomne :P

Odpowiedz do tematu