|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Inteligentna nawigacja (iNord) w drodze na polski rynek |
| Autor |
Wiadomość |
dinho
Aspirant

Pomógł: 228 razy Wiek: 30 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2387 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-02-22, 13:03 Inteligentna nawigacja (iNord) w drodze na polski rynek
|
|
|
| Cytat: | Inteligentna nawigacja w drodze na polski rynek
Znany dostawca rozwiązań telematycznych, firma AutoGuard SA rozpoczęła prace nad systemem iNord czyli tzw. inteligentną informacją o ruchu drogowym. Spółka otrzymała 787,9 tys. zł dofinansowania na ten projekt z Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu w ramach środków z Unii Europejskiej w programie ",Wsparcie inwestycji B+R w przedsiębiorstwach". Łączny koszt przedsięwzięcia wyniesie 1,8 mln zł. Prace nad projektem iNord zakończą się w czerwcu br.
Głównym zadaniem projektu iNord będzie dostarczanie informacji o bieżącym i prognozowanym natężeniu ruchu na drogach oraz inteligentne planowanie wyznaczanych tras. System będzie proponował rozwiązania alternatywne z podaniem odległości do celu i przybliżonym czasem przejazdu, uwzględniając bieżącą sytuację na drogach oraz kierunek przemieszczania się pojazdu. W efekcie umożliwi eliminację opóźnień wynikających z nieprzewidzianych sytuacji na trasie.
Innowacyjność systemu iNord polega na różnorodności źródeł danych, które będą brane pod uwagę przy tworzeniu informacji, aby w jak najbardziej precyzyjny sposób określić trasę przejazdu. Informacje będą pozyskiwane zarówno z firm monitorujących ruch pojazdów, aplikacji lokalizacyjnych i nawigacyjnych, systemów informacji miejskiej, a także kamer na skrzyżowaniach, zgłoszeń korków w radiach czy portalach Internetowych a nawet z bazy zdarzeń meteorologicznych, bazy aktualnych wydarzeń kulturalnych.
iNord skierowany będzie zarówno do firm komercyjnych, w szczególności oferujących systemy nawigacyjne bazujące na mapach dowolnych dostawców, instytucji państwowych i samorządowych, jednostek bezpieczeństwa publicznego i zarządzania kryzysowego. Informacje generowane przez iNord będą mogły być wykorzystywane również przez, operatorów GSM, a także portale internetowe. System wprowadzi znaczne udogodnienia w poruszaniu się po polskich drogach zarówno dla indywidualnych kierowców, jak i dużych firm transportowych. wnp.pl |
|
|
|
|
 |
Przemo
Nadinspektor

Pomógł: 366 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 3243 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2011-10-29, 08:46
|
|
|
| Zdaje się, że w nawigacjach w telefonie to już zaczęło działać. Przynajmniej ja tak mam, że ulice w mieście kolorują mi się na zielono, żółto i czerwono w zależności od natężenia ruchu i średniej szybkości osiąganej w danej chwili. |
_________________ Terror admin |
|
|
|
 |
chrobot
Starszy Aspirant

Pomógł: 37 razy Dołączył: 30 Sie 2009 Posty: 287 Skąd: Disneyland
|
Wysłany: 2011-11-02, 22:27
|
|
|
| Przemo napisał/a: | | Zdaje się, że w nawigacjach w telefonie to już zaczęło działać. Przynajmniej ja tak mam, że ulice w mieście kolorują mi się na zielono, żółto i czerwono w zależności od natężenia ruchu i średniej szybkości osiąganej w danej chwili. |
nowa AM |
_________________ V1=Wunderwaffe |
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2011-11-14, 14:04
|
|
|
Może będzie lepsza od poprzedniej |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|