Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kęsowo DW nr 240/241 Tuchola - Sępólno Krajeńskie
Autor Wiadomość
Maryanek
Generalny Inspektor

Wysłany: 2011-12-24, 12:44   

Przemo napisał/a:
Ponoć maja polować od +21 km/h.

Pierdu, pierdu wszyscy wiemy od ilu polują :P

majordomus 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-12-28, 14:19   

O tym czy państwo jest opresyjne świadczy ilość służb mających uprawnienia do represjonowania obywateli. W poprzednim ustroju była MO (zastąpiona przez Policję) i ORMO (godnie zastępowane przez straże gminne i miejskie). Aktualnie uprawnienia do represjonowania obywateli za wykroczenia drogowe mają, oprócz w/w jeszcze Straż Graniczna i Inspekcja Transportu Drogowego. Należy tedy się zastanowić czy Polska jest demokracją, czy państwem policyjnym. Wszystkie te służby zapomniały o podstawowej zasadzie ich obowiązującej tj. pomagać i chronić. Ja to się ma do praktyki, świadczy wypowiedź półgłówka ze straży gminnej w Kęsowie, który szczyci się tym, że wideorejestrator na siebie zarobił. Z dostępnej analizy wydatkowania funduszy uzyskanych z mandatów w gminie Kęsowo wynika, że ponad 2/3 uzyskanych dochodów idzie na utrzymanie straży i wideorejestratorów (opłaty dla firm zewnętrznych będących ich właścicielami), zaś pozostała kwota przeznaczana jest na naprawy kilku dróg osiedlowych. Nijak się to ma do poprawy bezpieczeństwa na drogach, na których stoją urządzenia rejestrujące. Droga wojewódzka nr 240 w gminie Kęsowo jest państwowa, a pieniądze uzyskane z rozbójniczego procederu samorządowe i prywatne. Żadna złotówka z tego procederu nie poprawia bezpieczeństwa drogowego. Jest to kradzież w majestacie prawa. Ustawodawca pisząc ustawę nie przewidział, że daje małpie brzytwę. Zaś małpa zachowuje się jak na małpę przystało i korzysta z danej jej zabawki. Z oficjalnej wypowiedzi wójta gminy Kęsowo dotyczącej zakupu nowego wideorejestratora wynika, że zarówno wideorejestrator jak i nowe etaty dla strażników sfinansowane będą z mandatów za wykroczenia drogowe. Wypowiedź ta świadczy o poziomie umysłowym tego pana i jego pojęciu o praworządności. :no terror:

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-12-28, 15:51   

Czyżbyś miał jakieś złe doświadczenia z dzielnymi strażnikami z Kęsowa :?: :lol:

m3a 
Starszy Aspirant

Wysłany: 2011-12-28, 17:06   

majordomus, możesz bardziej sprecyzować swoją wypowiedź :?: ;) Przyłączam się do prośby Robiego :DD:

majordomus 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-12-28, 17:12   

Nie mam żadnych doświadczeń ze strażnikami z Kęsowa i nie chcę mieć. Nie jeżdżę nad polskie morze i do Borów Tucholskich i nie pojadę dopóki nie zmieni się mentalność lokalnych władców. Sprawą zainteresowałem się przypadkowo i temat mnie wciągnął. Szczególnie dlatego, że o gminach Kęsowo i Debrzno mówi się „zagłębie radarowe”.Zbulwersował mnie sposób polowania na kierujących w wykonaniu strażników gminnych. Kieruję samochodami 44 lata i ostatni mandat zapłaciłem w roku 1973. Nie jestem więc piratem drogowym i nie popieram jazdy niezgodnej z przepisami. Jednak gdy na Yu Tube zobaczyłem w jakich miejscach straż gminna w Kęsowie ustawia urządzenia i jak poluje na kierujących, nie mogłem się powstrzymać od komentarza. Jeżeli połowa budżetu gminy pochodzi z mandatów, to w moim przekonaniu jest to patologia. W Borach Tucholskich byłem 30 lat temu i wiem, że są to bardzo ładne tereny, jeżeli jednak lokalna władza zamiast inwestować w infrastrukturę turystyczną zachęcającą turystów do przyjazdu, nastawiła się na szybki zysk, to świadczy że ludzie ją piastujący nie dorośli do swoich stanowisk. Od kilku lat samochodem wyjeżdżam turystycznie na Ukrainę, o której panuje opinia, że jest „dzikim krajem”. Jednak jeżeli Milicja ukraińska chce skontrolować samochód nie czai się po krzakach jak cywilizowana straż gminna w Kęsowie. Internet jest medium, które doprowadziło do obalenia tyranów na bliskim wschodzie, może również doprowadzić do zmian w mentalności lokalnych kacyków uważających że są władzą ( „ja jestem władza, co każe i nagradza”). Miejscowym proponuję przestrzegać z centymetrową dokładnością oznakowania terenu zabudowanego od tablicy do tablicy, choćby tablice ustawiono w szczerym polu, a przyjezdnym omijanie tego miejsca. Może to spowoduje, że wideorejestrator nie zarobi ani na siebie, ani na nowe etaty strażników. Wiem, że zjawisko straży biznesowej występuje w całym kraju, jednak nie ma mojej zgody na taki stan rzeczy. Chcę mieszkać w kraju, którego nie będą ośmieszać ludzie pokroju pana Ruszczyka. :no terror:

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-12-28, 20:00   

majordomus napisał/a:
Internet jest medium, które doprowadziło do obalenia tyranów na bliskim wschodzie, może również doprowadzić do zmian w mentalności lokalnych kacyków uważających że są władzą

Na to bym akurat nie liczył.
majordomus napisał/a:
Może to spowoduje, że wideorejestrator nie zarobi ani na siebie

Wideorejestrator używa tylko Policja i ITD, to co może używać SM/W/G to fotoradar.
majordomus napisał/a:
a przyjezdnym omijanie tego miejsca

Nie trafi cię ten, trafi Cię inny w drodze nad morze :lol: Taki urok. Trzeba tylko ich fotografować i piętnować ich za każde uchybienie skoro wypowiedzieli wojnę kierowcom. Jednakże nie namawiamy do nienawiści ani żadnych akcji dewastacyjnych ;)

majordomus 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-12-28, 21:04   

Formacja powołana do dbania o ład i porządek w podstawowym znaczeniu tego słowa zajmuje się głownie ściganiem wykroczeń drogowych. Ludzie tam zatrudnieni mają swoich przełożonych pochodzących z wyboru. Każdy wójt, burmistrz i prezydent miasta co cztery lata rozliczany jest podczas wyborów z efektów swojej pracy, w tym z pracy podległej im formacji tj straży. Wyborcy powinni się wtedy zastanowić, czy trafioną inwestycją jest zakup nowego wideoradaru, czy wybudowanie chodnika wzdłuż niebezpiecznej drogi. Nie namawiam do nienawiści i akcji dewastacyjnych , tylko jako turysta, do bojkotu miejsc turystyce nieprzyjaznych. W Europie nie ma granic i można podróżować wszędzie. Jeżeli ktoś lubi ekstremalne wyzwania droga na wschód również stoi otworem. Nie widzę tedy potrzeby dawać zarabiać umundurowanym darmozjadom, których głównym zadaniem powinno być pilnowanie, aby psy nie zanieczyszczały trawników. Sam mieszkam od 30 lat na terenie gminy turystycznej tuż przy drodze wojewódzkiej o dużym nasileniu ruchu kołowego. W ciągu tych 30 lat żaden z burmistrzów nie zakupił dla straży wideoradaru. Również obecny burmistrz nie widzi takiej potrzeby, uważając że od ścigania wykroczeń drogowych jest Policja. W ciągu tych 30 lat, w związku z nasilaniem się ruchu kołowego poprawiono oznakowanie drogi, wybudowano sygnalizację świetlną, poszerzono pobocza i wybudowano chodniki To jest właściwa droga eliminowania zagrożeń. Stawianie wideoradarów jest tylko zarabianiem pieniędzy.
Jeszcze jedna refleksja. Budowane obecnie samochody maja coraz większą moc i uzyskują coraz większe szybkości. Ich wyposażenie techniczne (hamulce, ABS systemy kontroli trakcji i inne gadżety) powoduje, że ich kierowanie staje się coraz bezpieczniejsze. Jednocześnie administratorzy dróg coraz bardziej ograniczają szybkość z jaką można się po tych drogach poruszać.
:no terror:

scotti 
Sierżant
św. Walenty chroń nas :)

Wysłany: 2011-12-30, 21:53   

majordomus napisał/a:
Jednocześnie administratorzy dróg coraz bardziej ograniczają szybkość z jaką można się po tych drogach poruszać.

Zgadzam się z powyższym stwierdzeniem.
Czasami odnoszę wrażenie, że oznakowanie jest specjalnie "preparowane" pod możliwość łapania kierowców.

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2012-01-09, 22:11   

Na terenie gminy Kęsowo dalej będzie pracować firma Radarsystem.

Moniś 
Podinspektor

Pomogła: 111 razy
Wysłany: 2012-04-04, 21:12   

Kęsowo ma 3 fotoradary

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2012-04-05, 06:25   

One są używane wymiennie. Fotorapid jest własnością straży a multy są własnoscią Radarsystemu.

Odpowiedz do tematu