Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów
Autor Wiadomość
Maryanek
Generalny Inspektor

Wysłany: 2009-12-05, 19:18   Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów

Cytat:
Komputerowy system połączy rejestry kierowców i pojazdów wszystkich unijnych krajów

Namierzy nas radar w Niemczech, mandat zapłacimy w Polsce

Już za trzy lata jeśli przekroczysz prędkość na przykład w Niemczech mandat trafi do Polski i tu będziesz musiał zapłacić! Komisja Europejska właśnie opracowuje dyrektywę w tej sprawie. Bruksela chce w ciągu trzech lat wprowadzić komputerowy system, który połączy krajowe rejestry kierowców i pojazdów. Dzięki temu np. holenderski radar rozpozna auto na polskich numerach, a holenderska policja dostanie z Polski dane o kierowcy. Mandat zostanie wysłany do Polski i zasili nasz rodzimy budżet. Podobnie będzie w przypadku, gdy np. niemiecki kierowca zostanie sfotografowany przez planowany w Polsce system fotoradarów. Wtedy my wystawimy mu mandat, ale kierowca zapłaci w Niemczech. System ma początkowo dotyczyć tylko czterech kategorii wykroczeń: przejechania na czerwonym świetle, przekroczenia prędkości, kierowania pod wpływem alkoholu i bez zapiętych pasów bezpieczeństwa. Obecnie spory problem z zagranicznymi kierowcami - często z Polski - ma choćby brytyjska policja. Piraci drogowi unikają płacenia mandatów, gdy tylko powrócą do kraju, z którego pochodzą. Ale angielska drogówka znalazła już sposób na niepokornych kierowców. Zagraniczni kierowcy, którzy popełnili kilka wykroczeń, trafili do rejestru komputerowego i zostaną zatrzymani przez patrol drogówki, mogą dostać mandat w wysokości nawet 900 funtów, czyli 5 tysięcy złotych! Jeśli nie mają pieniędzy, ich samochód zostaje czasowo zabrany, a jego odzyskanie kosztuje dodatkowe 80 funtów. Ale angielscy policjanci domagają się dostępu do europejskich baz danych kierowców, przez co ściąganie od nich mandatów będzie znacznie łatwiejsze. W Szwajcarii, jeśli polski kierowca złamie tam przepisy, informacja o im trafia do polskiej prokuratury, a stamtąd do policji. Ta z kolei wysyła sprawcy wykroczenia numer konta, na który ten powinien przelać należność za mandat. Problemów z egzekwowaniem należności za łamanie przepisów drogowych, nie mają policjanci w Niemczech. Zagraniczni kierowcy muszą płacić kary gotówką. Policjanci niekiedy wykazują się uprzejmością i jeśli kierowca nie ma przy sobie pieniędzy, podwożą go do bankomatu czy hotelu. Często też na poczet kary zatrzymują gotówkę, którą zmotoryzowany miał przy sobie. Zdarza się również, że policjanci rekwirują co cenniejsze przedmioty, a nawet całe auto. Wtedy mamy wybór, zapłacimy albo wrócimy do Polski piechotą.

zielas 
Aspirant

Wysłany: 2009-12-10, 20:20   Re: Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów

Maryanek napisał/a:
Zdarza się również, że policjanci rekwirują co cenniejsze przedmioty, a nawet całe auto. Wtedy mamy wybór, zapłacimy albo wrócimy do Polski piechotą.

ale jaja! :) nie chciałbym, żeby jakiś potomek Hitlera zabrał mi komórkę czy laptopa za brak przy sobie 50 EURO na mandat... Piękną mamy wolność w naszej UE :)

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2009-12-10, 20:29   

To jest wolność! Są przepisy które masz przestrzegać! A ja je złamałeś to płać! Zresztą te 50 euro jadąc przez kraj gdzie obowiązuje ta waluta, warto mieć jakby np. paliwa zabrakło, albo coś się z samochodem działo!

U nas też obcokrajowiec musi płacić na miejscu :-)
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2009-12-10, 22:22   

W sumie nie ma co płakać, bo prędzej czy później na nas to czekało. W koncu jesteśmy w Unii, a w niej jak wiemy nie mamy zbyt wiele do powiedzenia. Zawsze się można wypisać i skierować swoje kroki w kierunku Moskwy...tam mają dopiero bezmandatowe eldorado :mrgreen:

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2009-12-11, 12:12   

Robercie jak się łamie przepisy to trzeba za to odpowiadać! Można nie łamać przepisów :roll: i nie będzie kar - tylko jak to robić? :mrgreen:
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2009-12-11, 23:34   

Polak i nie łamanie przepisów...przeczytaj to jeszcze raz i się zastanów nad tą wypowiedzią :mrgreen:

jasio79 
Starszy Sierżant

Wysłany: 2009-12-14, 10:50   

Czy ja wiem czy tak szybko to wprowadzą.
Z tego co się orientuję najbardziej wprowadzenie unijnych mandatów blokują Niemcy bo ich obywatele są rekordzistami w przekraczaniu prędkości.

W poprzedniej pracy często bywałem w Szwajcarii w okolicach Zurrychu(więcej fotoradarów w życiu nie widziałem) i znajomy opowiadał mi że pare razy dostał mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h :shock: , liczyli to wg wzoru: jechał 54 na ograniczeniu do 50, odejmowali 3km/h na błąd pomiaru i wychodziło 1 km. Jak za to mają dawać mandaty to dziękuje

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2009-12-14, 13:04   

A jak liczyli ten błąd pomiaru? :) Chyba, że na zdjęciu tyle wynosiło, czyli on na liczniku miał ponad 55 km/h

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2009-12-14, 13:33   

pawel_1916 napisał/a:
A jak liczyli ten błąd pomiaru? :)

Ze świadectwa wzorcowania, każda jednostka pomiarowa ma tolerancję błędu nawet jak jest nowa. Zwykle to nie jest dużo +/-2-3 km/h od wartości nominalnej mierzonej w temperaturze 20 +/- 1 stopień w skali Celsjusza. Punkt odniesienia czyli temperatura zależy w głównej mierze od producenta jaką przyjął w trakcie procesu produkcji.

Maryanek
Generalny Inspektor

Wysłany: 2009-12-17, 15:03   

jasio79 napisał/a:
Jak za to mają dawać mandaty to dziękuje

Wtedy byłaby sprawiedliwość wszyscy musieliby pracować tylko na mandaty :mrgreen:

Odpowiedz do tematu