|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów |
| Autor |
Wiadomość |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2260 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2009-12-05, 19:18 Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów
|
|
|
| Cytat: | Komputerowy system połączy rejestry kierowców i pojazdów wszystkich unijnych krajów
Namierzy nas radar w Niemczech, mandat zapłacimy w Polsce
Już za trzy lata jeśli przekroczysz prędkość na przykład w Niemczech mandat trafi do Polski i tu będziesz musiał zapłacić! Komisja Europejska właśnie opracowuje dyrektywę w tej sprawie. Bruksela chce w ciągu trzech lat wprowadzić komputerowy system, który połączy krajowe rejestry kierowców i pojazdów. Dzięki temu np. holenderski radar rozpozna auto na polskich numerach, a holenderska policja dostanie z Polski dane o kierowcy. Mandat zostanie wysłany do Polski i zasili nasz rodzimy budżet. Podobnie będzie w przypadku, gdy np. niemiecki kierowca zostanie sfotografowany przez planowany w Polsce system fotoradarów. Wtedy my wystawimy mu mandat, ale kierowca zapłaci w Niemczech. System ma początkowo dotyczyć tylko czterech kategorii wykroczeń: przejechania na czerwonym świetle, przekroczenia prędkości, kierowania pod wpływem alkoholu i bez zapiętych pasów bezpieczeństwa. Obecnie spory problem z zagranicznymi kierowcami - często z Polski - ma choćby brytyjska policja. Piraci drogowi unikają płacenia mandatów, gdy tylko powrócą do kraju, z którego pochodzą. Ale angielska drogówka znalazła już sposób na niepokornych kierowców. Zagraniczni kierowcy, którzy popełnili kilka wykroczeń, trafili do rejestru komputerowego i zostaną zatrzymani przez patrol drogówki, mogą dostać mandat w wysokości nawet 900 funtów, czyli 5 tysięcy złotych! Jeśli nie mają pieniędzy, ich samochód zostaje czasowo zabrany, a jego odzyskanie kosztuje dodatkowe 80 funtów. Ale angielscy policjanci domagają się dostępu do europejskich baz danych kierowców, przez co ściąganie od nich mandatów będzie znacznie łatwiejsze. W Szwajcarii, jeśli polski kierowca złamie tam przepisy, informacja o im trafia do polskiej prokuratury, a stamtąd do policji. Ta z kolei wysyła sprawcy wykroczenia numer konta, na który ten powinien przelać należność za mandat. Problemów z egzekwowaniem należności za łamanie przepisów drogowych, nie mają policjanci w Niemczech. Zagraniczni kierowcy muszą płacić kary gotówką. Policjanci niekiedy wykazują się uprzejmością i jeśli kierowca nie ma przy sobie pieniędzy, podwożą go do bankomatu czy hotelu. Często też na poczet kary zatrzymują gotówkę, którą zmotoryzowany miał przy sobie. Zdarza się również, że policjanci rekwirują co cenniejsze przedmioty, a nawet całe auto. Wtedy mamy wybór, zapłacimy albo wrócimy do Polski piechotą. |
|
|
|
|
 |
zielas
Aspirant

Pomógł: 25 razy Dołączył: 08 Lis 2009 Posty: 261 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-12-10, 20:20 Re: Komputerowy system rejestru kierowców i pojazdów
|
|
|
| Maryanek napisał/a: | | Zdarza się również, że policjanci rekwirują co cenniejsze przedmioty, a nawet całe auto. Wtedy mamy wybór, zapłacimy albo wrócimy do Polski piechotą. |
ale jaja! nie chciałbym, żeby jakiś potomek Hitlera zabrał mi komórkę czy laptopa za brak przy sobie 50 EURO na mandat... Piękną mamy wolność w naszej UE |
|
|
|
 |
pawel_1916
Nadinspektor iti patataj

Pomógł: 96 razy Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 2202 Skąd: Legia & Zagłębie
|
Wysłany: 2009-12-10, 20:29
|
|
|
To jest wolność! Są przepisy które masz przestrzegać! A ja je złamałeś to płać! Zresztą te 50 euro jadąc przez kraj gdzie obowiązuje ta waluta, warto mieć jakby np. paliwa zabrakło, albo coś się z samochodem działo!
U nas też obcokrajowiec musi płacić na miejscu :-) |
| Cytat: | | Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12081 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-12-10, 22:22
|
|
|
| W sumie nie ma co płakać, bo prędzej czy później na nas to czekało. W koncu jesteśmy w Unii, a w niej jak wiemy nie mamy zbyt wiele do powiedzenia. Zawsze się można wypisać i skierować swoje kroki w kierunku Moskwy...tam mają dopiero bezmandatowe eldorado :mrgreen: |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
pawel_1916
Nadinspektor iti patataj

|
Wysłany: 2009-12-11, 12:12
|
|
|
Robercie jak się łamie przepisy to trzeba za to odpowiadać! Można nie łamać przepisów i nie będzie kar - tylko jak to robić? :mrgreen: |
| Cytat: | | Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12081 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-12-11, 23:34
|
|
|
| Polak i nie łamanie przepisów...przeczytaj to jeszcze raz i się zastanów nad tą wypowiedzią :mrgreen: |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
jasio79
Starszy Sierżant

Pomógł: 10 razy Dołączył: 18 Wrz 2009 Posty: 45 Skąd: Poznań / Wolsztyn
|
Wysłany: 2009-12-14, 10:50
|
|
|
Czy ja wiem czy tak szybko to wprowadzą.
Z tego co się orientuję najbardziej wprowadzenie unijnych mandatów blokują Niemcy bo ich obywatele są rekordzistami w przekraczaniu prędkości.
W poprzedniej pracy często bywałem w Szwajcarii w okolicach Zurrychu(więcej fotoradarów w życiu nie widziałem) i znajomy opowiadał mi że pare razy dostał mandat za przekroczenie prędkości o 1 km/h , liczyli to wg wzoru: jechał 54 na ograniczeniu do 50, odejmowali 3km/h na błąd pomiaru i wychodziło 1 km. Jak za to mają dawać mandaty to dziękuje |
|
|
|
 |
pawel_1916
Nadinspektor iti patataj

|
Wysłany: 2009-12-14, 13:04
|
|
|
A jak liczyli ten błąd pomiaru? Chyba, że na zdjęciu tyle wynosiło, czyli on na liczniku miał ponad 55 km/h |
|
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2009-12-14, 13:33
|
|
|
| pawel_1916 napisał/a: | A jak liczyli ten błąd pomiaru? |
Ze świadectwa wzorcowania, każda jednostka pomiarowa ma tolerancję błędu nawet jak jest nowa. Zwykle to nie jest dużo +/-2-3 km/h od wartości nominalnej mierzonej w temperaturze 20 +/- 1 stopień w skali Celsjusza. Punkt odniesienia czyli temperatura zależy w głównej mierze od producenta jaką przyjął w trakcie procesu produkcji. |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 118 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2260 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2009-12-17, 15:03
|
|
|
| jasio79 napisał/a: | | Jak za to mają dawać mandaty to dziękuje |
Wtedy byłaby sprawiedliwość wszyscy musieliby pracować tylko na mandaty :mrgreen: |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|