|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Kraków |
| Autor |
Wiadomość |
wania
Podkomisarz

Pomógł: 24 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 187 Skąd: ty jesteś?
|
Wysłany: 2009-09-10, 23:33 Kraków
|
|
|
Maszty w Krakowie poprzedzone są z reguły tablicami informującymi o fotoradarze.
Na dole załączam mapkę zdobytą kiedyś ze strony policji z rozmieszczeniem słupków i w jakim kierunku łapią.
Maszty pod Gatso:
- ul. Armii Krajowej, jadąc w kierunku centrum, za wiaduktami a przed strażą pożarną, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Armii Krajowej, jadąc w kierunku centrum, za strażą pożarną a przed salonem Mercedesa, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Armii Krajowej, jadąc w kierunku ronda Ofiar Katania, naprzeciwko straży pożarnej, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Bora Komorowskiego, jadąc w kierunku Sandomierza, zjeżdżając z estakady nad rondem Polsadu, ograniczenie do 70km/h
- ul. Lublańska, jadąc w kierunku Katowic, Warszawy, zjeżdżając z estakady nad rondem Polsadu, ograniczenie 70km/h
- ul. Powstańców Śląskich, jadąc w kierunku Sandomierza, zjeżdżając z estakady, ograniczenie do 70km/h - MASZT ZDEMONTOWANY
- ul. Pasternik wjazd do miasta od strony autostrady – Katowic, zaraz za tablicą teren zabudowany, ograniczenie jak dobrze pamiętam 70km/h
- ul. Pasternik wjazd do miasta od strony autostrady – Katowic, po zjeździe z małej górki, ograniczenie jak dobrze pamiętam do 70km/h
- ul. Marii Konopnickiej, jadąc w kierunku Wieliczki, Zakopanego, za rondem Grunwaldzkim a przed rondem Matecznego, zaraz za hotelem forum, ograniczenie do 70km/h
- ul. Wielicka, jadąc w kierunku Wieliczki, za małym stadionem piłkarskim, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Wielicka, wjazd do miasta od strony Wieliczki, zaraz za pierwszymi światłami, ustawiony między pasami ruchu, ograniczenie do 70km/h
- ul. Wielicka, zaraz za Tesco, ustawiony między pasami ruchu, ograniczenie do 70km/h
- ul. Turowicza, jadąc w kierunku obwodnicy, bliższej lokalizacji nie znam, ograniczenie do 70 km/h
- ul. Turowicza, jadąc w kierunku obwodnicy, bliższej lokalizacji nie znam, ograniczenie do 70 km/h
- ul. Nowohucka, jadąc w kierunku Wieliczki, Zakopanego, za mostem po prawej stronie, ograniczenie do 70km/h
Maszty pod Zurada:
- al. Andersa, za Statoilem z KFC a przed rondem przy DH Wanda, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Jana Pawła II, za Placem Centralnym, jadąc w kierunku stadionu Hutnika, Sandomierza, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
- ul. Zakopiańska wylot na Zakopane, w okolicach salonu Toyoty, ograniczenie 70km/h
- ul. Księcia Józefa , wjazd od strony Kryspinowa, Oświęcimia, w okolicach przejścia dla pieszych, ograniczenie jak w terenie zabudowanym
Rozmieszczenie masztów w Krakowie
 |
| Ostatnio zmieniony przez wania 2011-04-17, 13:18, w całości zmieniany 14 razy |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 266 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1481 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2009-09-11, 15:36
|
|
|
Z tego co wiem to mają 1 wkład na Gatso i jeden Fotorapid.
Podobno najczęściej na chodzie maszty na ulicy Pasternik |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 932 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 10441 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-09-11, 22:01
|
|
|
Na Pasterniku to jest wlot od A4 więc kosi tych bardziej wyrywnych....zawsze jak tam jestem to jest czynny |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

|
Wysłany: 2010-01-07, 10:17
|
|
|
Uwaga nowy maszt ul. Królowej Jadwigi maszt ZURAD.klik |
|
|
|
 |
kk
Posterunkowy

|
Wysłany: 2010-02-14, 01:16
|
|
|
| Mateusz napisał/a: | Uwaga nowy maszt ul. Królowej Jadwigi maszt ZURAD. |
I to na 40kmh Postaram się zrobić foto |
|
|
|
 |
dinho
Aspirant

Pomógł: 227 razy Wiek: 29 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-03-18, 10:49
|
|
|
| Cytat: | Kraków: Palą i zaklejają fotoradary
Coraz częściej w Krakowie i przy drogach wyjazdowych można spotkać spalone, zamalowane albo zaklejone naklejkami fotoradary.
Sprawcy uszkodzeń najczęściej pozostają bezkarni. Najbardziej wyżywają się na tzw. drodze olkuskiej. Przy tej trasie mieści się 11 fotoradarów. Obecnie spalone są dwa, a jeden został zamalowany.
- Sprawcy działają najczęściej nocą - opowiada Katarzyna Padło z zespołu prasowego małopolskiej policji. - Jeśli nikt nie widział wandali, to ciężko ich złapać - dodaje.
Nie boją się kar. Filmiki ze swoich wyczynów śmiało wrzucają do internetu. Na jednym z nich widać kulę ognia na budce ochraniającej fotoradar. Był to kawałek gumowej opony polanej benzyną.
Dlaczego fotoradary na drodze olkuskiej budzą taką nienawiść? Na to pytanie odpowiadają nam kierowcy tirów. Trasa ta jest alternatywą dla autostrady A4. Kierowcy uważają więc, że fotoradary są tam stawiane, aby zniechęcić ich do jazdy. - Na autostradzie są częste remonty, korki i jeszcze trzeba za to płacić - oburza się Mariusz. - Droga olkuska jest wyremontowana, a nocą można by jeździć tamtędy szybciej, gdyby nie fotoradary.
- Nie dziwię się, że ktoś je niszczy, mnie też one wkurzają - zauważa Piotr. I rzeczywiście, w małopolskiej policji dowiadujemy się, że fotoradary były palone w miejscach, gdzie można rozwijać duże prędkości.
Magdalena Chacaga z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) tłumaczy dużą liczbę fotoradarów na tej trasie (dziewięć należy do nich, a dwa do gminy) troską o bezpieczeństwo mieszkańców.
Spalone fotoradary nie zostaną w najbliższym czasie wyremontowane. Koszt naprawy dwóch słupów wyceniono na ponad 22 tys. złotych. Na celowniku wandali są też fotoradary w mieście, które są nagminnie zamalowywane.
 |
źródło: krakow.pl |
|
|
|
 |
m3a
Starszy Aspirant

Pomógł: 39 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Posty: 711 Skąd: Częstochowa i powiat
|
Wysłany: 2010-03-18, 14:28
|
|
|
| dinho napisał/a: | | Magdalena Chacaga z Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) tłumaczy dużą liczbę fotoradarów na tej trasie (dziewięć należy do nich, a dwa do gminy) troską o bezpieczeństwo mieszkańców. |
Ale się uśmiałem - jeśli ktoś mi powie, że chodzi tylko o bandyckie okradanie kierowców to jeszcze jest to do przyjęcia, ale takich bredni to szkoda czytać |
_________________ Powiedz Litwinom, niech mię czekają z tabaką
Częstochowską, nie biorę innej, tylko taką... |
|
|
|
 |
sławek
Komisarz

|
Wysłany: 2010-03-18, 22:18
|
|
|
Właśnie dla mieszkańców te maszty są postawione..., a znając życie właśnie tubylcy je niszą co dla mnie jest niepojęte
Kto to naprawi i za co? Właśnie z podatków, które ja pan, pani itd. płacimy |
_________________ Dura lex, sed lex |
|
|
|
 |
Maryanek
Generalny Inspektor

Pomógł: 105 razy Dołączył: 01 Sie 2009 Posty: 2160 Skąd: Środa Wielkopolska
|
Wysłany: 2010-03-18, 22:42
|
|
|
sławek, do rozsądku trzeba przemówić niszczącym najlepiej ręcznie |
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

|
Wysłany: 2010-04-08, 15:13
|
|
|
| VIDEO |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
dinho
Aspirant

Pomógł: 227 razy Wiek: 29 Dołączył: 14 Sie 2009 Posty: 2399 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-06-21, 08:22
|
|
|
 |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

|
Wysłany: 2010-08-29, 18:52
|
|
|
ul. Bora Komorowskiego, jadąc w kierunku Sandomierza, zjeżdżając z estakady nad rondem Polsadu, ograniczenie do 70km/h
 |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
zorrgi
Sierżant

Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2010 Posty: 27 Skąd: Małopolska i Ślask
|
Wysłany: 2010-10-17, 12:24
|
|
|
Szanowni forumowicze 13.10.2010 na Armii Krajowej jadąc od ronda Ofiar Katynia zostałem "ustrzelony" przy ok. 85km/h. Uważajcie! Nie miałem takich sytuacji gdy sprawdzałem drogę z AR (ale padł i nie pomyślałem o nowym, ale teraz powrócę do wypróbowanego sposobu). Pzdr. |
_________________ Primum non nocere |
|
|
|
 |
wania
Podkomisarz

Pomógł: 24 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 187 Skąd: ty jesteś?
|
Wysłany: 2011-04-17, 13:18
|
|
|
Owy maszt:
- ul. Powstańców Śląskich, jadąc w kierunku Sandomierza, zjeżdżając z estakady, ograniczenie do 70km/h
Jest zdemontowany, nie wiem jeszcze czy chwilowo czy na stałe, ale dziś go tam nie widziałem. W okolicy jest budowana kolejna estakada i zobaczymy czy jak obiekt będzie oddany do użytku puszka pod fotoradar wróci na miejsce. Jak coś się zmieni to dam znać. |
_________________ www.pajacyk.pl |
|
|
|
 |
Jeżątko [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-06-23, 21:05
|
|
|
| Cytat: | | - ul. Nowohucka, jadąc w kierunku Wieliczki, Zakopanego, za mostem po prawej stronie, ograniczenie do 70km/h |
Przepraszam za jakość, jak będą lepsze warunki oświetleniowe zrobię i wrzucę lepsze.
Aktualizacja:
| wania napisał/a: | | - ul. Turowicza, jadąc w kierunku obwodnicy, bliższej lokalizacji nie znam, ograniczenie do 70 km/h |
Pierwszy z fotoradarów jest przed skrzyżowaniem z ulicą Połomskiego, jadąc w kierunku Zakopanego/Rzeszowa/Katowic. Następny jest w tym samym kierunku za tym skrzyżowaniem. Oba poprzedzone są tablicą. Fotografia pierwszego z nich:
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|