|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Łęczyca |
| Autor |
Wiadomość |
Przemo
Nadinspektor

Pomógł: 366 razy Wiek: 39 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 3246 Skąd: Gniezno
|
Wysłany: 2009-10-23, 07:46 Łęczyca
|
|
|
| Miasto Łęczyca zafundowało sobie fotoradar. Na podstawie umowy z firmą Meron będą użytkować Multanowę. Umowa jest ważna do 30.06.2010. |
_________________ Terror admin |
|
|
|
 |
Polak.
Nadkomisarz

Pomógł: 62 razy Wiek: 18 Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 1049 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2009-10-23, 10:03
|
|
|
| Ja ich z tą Multą to już ponad pół roku temu widziałem jak na DK1 strzelali. |
|
 |
Paaweł
Nadinspektor

Pomógł: 202 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 789 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2009-11-21, 16:27
|
|
|
Zdjęcia z archiwum.
Prawdopodobnie prywatna firma świadczy usługę magistratowi - w obstawie fotoradaru Multanowa czarne BMW na numerach rejestracyjnych GSP 84GP.
Panowie rozstawili sprzęt na ul.Kaliskiej czyli na wlocie do miasta od strony Poddębic ale rozstawiają się w różnych lokalizacjach.
 |
|
|
|
 |
Polak.
Nadkomisarz

Pomógł: 62 razy Wiek: 18 Dołączył: 06 Sie 2009 Posty: 1049 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2009-11-22, 05:07
|
|
|
Z tą prywatną firmą nie byłbym pewien bo kiedyś leciałem przez Łęczyce i ktoś na przeciwnym pasie śmignął szybko i błysneło, ale błysneło w momencie kiedy to ja byłem w obiektywie (stad wniosek, że strzelają też od tyłu). Zawróciłem, chciałem zapytać o co tam chodzi czy to mi mrygneło czy jak. I z tej Beemki wysypało sie dwóch Strażników także cholera wie o co tam chodzi. A było to grubo ponad rok temu. |
|
 |
Przemo
Nadinspektor

|
Wysłany: 2009-11-22, 08:55
|
|
|
| Firma daje sprzęt i za usługę pobiera odpowiedni haracz. Natomiast fizycznie sprzęt obsługują strażnicy bo tak wymaga prawo. |
|
|
|
 |
renee
Komisarz

Pomógł: 255 razy Wiek: 30 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 1346 Skąd: Poznań / Warszawa
|
Wysłany: 2011-09-06, 09:32
|
|
|
| Cytat: | Gminne zarabianie na fotoradarach
Jak już informowaliśmy wcześniej, ukazało się rozporządzenie dotyczące zasad korzystania z fotoradarów przez straże miejskie i gminne. W powiatach kutnowskim i łęczyckim własny fotoradar posiadały tylko Łęczyca oraz gmina Nowe Ostrowy.
W Łęczycy od połowy czerwca 2010 roku zaprzestano ustawiania fotoradaru, czekając na ustawowe regulacje. Teraz włodarze Łęczycy zaczynają się zastanawiać nad ponownym wykorzystaniem urządzeń, zaś w Nowych Ostrowach chcą mobilny radar stawiać także w innych miejscowościach gminy.
- Bez wątpienia ustawianie fotoradaru działa ostrzegawczo na kierowców i poprawia bezpieczeństwo - mówi Tomasz Olczyk, komendant straży miejskiej w Łęczycy. - Zauważyłem, że w miejscach, gdzie ustawialiśmy fotoradar [ul. Ogrodowa i Sienkiewicza - przyp. red.], kierowcy do dziś zwalniają.
Łęczyca korzystała z fotoradaru od 2007 roku. Urządzenie było dzierżawione od jednej z firm, która dokonywała częściowej obróbki zrobionych zdjęć. Samorząd co miesiąc płacił pieniądze za wypożyczanie i usługę. Fotoradar stawał 4-5 razy w miesiącu.
W 2010 r., gdy fotoradar ustawiano tylko do 9 czerwca, z mandatów wpłynęło do kasy urzędu ok. 200 tys. zł.
- Rozważamy pomysł ponownego ustawiania
fotoradaru, choć tym razem myślimy raczej o zakupie swojego urządzenia. A to wydatek ok. 150 tys. zł plus koszty oprogramowania - przyznaje Wojciech Czaplij, zastępca burmistrza w Łęczycy. - Takich pieniędzy w budżecie tego roku nie mamy. Zakup byłby ewentualnie realny w przyszłym roku. Będziemy też dążyć, aby to nasi strażnicy dokonywali obróbki zdjęć.
Jak podkreśla wiceburmistrz, powrót do ustawiania fotoradaru wynika nie z chęci wzbogacenia budżetu miasta, ale zapewnienia bezpieczeństwa.
- Ruch pojazdów przez Łęczycę jest potężny, remontu krajowej jedynki od kilku lat nie możemy się doczekać. Za rok, po oddaniu autostrady A1 i A2, nasze miasto stanie się łącznikiem pomiędzy autostradami - dodaje Wojciech Czaplij. - Musimy działać prewencyjnie, by "nie rozjechali" nam miasta.
W Ostrowach Nowych straż gminna działa od kwietnia 2010 roku, a fotoradary zaczęto ustawiać dopiero od sierpnia ub. roku. W ciągu 5 miesięcy funkcjonowania fotoradaru, który wystawiany był 4-5 razy w miesiącu, do kasy gminy wpłynęło ok. 300 tys. zł. W tym roku fotoradar wystawiono dopiero w lipcu. Szacuje się, że wpływy w tym roku wyniosą 400-500 tys. zł.
- Pieniądze z mandatów są wykorzystywane na poprawę gminnych dróg. Kupiliśmy też używany autobus do dowozu dzieci do szkół oraz ładowarko-koparkę - mówi Zdzisław Kostrzewa, wójt gminy Nowe Ostrowy. |
klik |
_________________ P9 RENEE |
|
|
|
 |
Przemo
Nadinspektor

|
Wysłany: 2012-04-13, 09:14
|
|
|
| Łęczyca w tej chwili posiada Fotorapida dzierżawionego od ZURADu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|