Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Łomianki DK nr 7 Warszawa - Nowy Dwór Mazowiecki
Autor Wiadomość
pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2009-12-12, 22:52   Łomianki DK nr 7 Warszawa - Nowy Dwór Mazowiecki

Straż miejska lubi ustawić się na:

:arrow: ul. Brukowa (w kierunku na osiedle Dąbrowa) obok Nissana)

:arrow: ul. Wiślana (potocznie: Płyty) skrót w kierunku na Mościska/Izabelin/Babice szczególnie rano i popołudniu - w obie strony

:arrow: Dziekanów Nowy za zakrętem na wysokości szkoły (w kierunku na Czosnów)

:arrow: Wlot od strony Gdańska.

Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Mateusz 
Podkomisarz

Wysłany: 2010-02-06, 21:13   

Łomianki Wlot od strony Gdańska.

Wieczna sznupajka

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-11-09, 00:05   

Ten Dziekanów można by puścić w nowy osobny temat ;)

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2011-01-21, 21:08   

Jeszcze jedno zdjęcie z Łomianek:

I jedno z Dziekanowa:
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

osclbn 
Podinspektor
Škoda driver

Wysłany: 2011-10-11, 12:16   

Cytat:
Łomianki: fotoradar aż furczy

Na łomiankowskich drogach pojawiły się znaki informujące o działaniu fotoradaru. - A stałych urządzeń ani śladu - mówi "Echu" pani Zofia.

- Na ul. Dolnej i Zachodniej postawiono znaki informujące o kontroli fotoradarowej, ale nie widziałam żadnego radaru. O co chodzi? Czy pojawią się tu fotoradary? - dopytuje pani Zofia, mieszkanka Dolnej. Zdaniem mieszkańców obu ulic urządzenia bardzo by się tu przydały, szczególnie w dzień powrotów z weekendów, czy porannego szczytu komunikacyjnego. - Nasze ulice służą kierowcom jako skrót do ominięcia korka na krajowej siódemce. Niewielu pamięta Łomiankowscy strażnicy dysponują tylko jednym fotoradarem - przenośnym. Niewielu pamięta tu o ograniczeniach prędkości - mówi pani Zofia.

Znaki wymusiła ustawa
- Ustawienie oznakowania informującego o dokonywaniu pomiarów prędkości wymusiła na nas zmiana ustawy - mówi Jacek Piłkowski, komendant straży miejskiej w Łomiankach. Miejsca, w których strażnicy stoją z fotoradarmi, muszą być oznakowane na stałe. Konieczne jest również umieszczenie informacji o długości odcinka, na którym pomiar może być dokonany.

Komendant zapewnia mieszkańców, że w oznakowanych miejscach nie staną urządzenia stacjonarne. Łomiankowscy strażnicy mają jeden fotoradar przenośny, który codziennie ustawiają w innym miejscu. - Staramy się być każdego dnia w trzech lub czterech oznakowanych punktach - dodaje komendant.

Niebezpieczne miejsca
Odpowiednie oznakowanie stanęło już w dziesięciu wytypowanych regionach, m.in. w okolicach szkół i cmentarza. - Naszym zdaniem są to najbardziej niebezpieczne miejsca w Łomiankach, w których bardzo często dochodzi do przekraczania dozwolonej prędkości - mówi Jacek Piłkowski. Do stałej kontroli wytypowano dwa odcinki na Wiślanej, trzy na Rolniczej, dwa na głównej ulicy miasta, czyli Warszawskiej, a także na Armii Poznań, Zachodniej i Dolnej. - Nie zależy nam na karaniu mieszkańców, a na wyłapywaniu piratów drogowych - dodaje. Ma nadzieję, że częste prowadzenie kontroli doprowadzi do tego, że kierowcy będą w tych miejscach zwalniać.

Pierwsze efekty

Kontrole z użyciem przenośnego fotoradaru są prowadzone od 5 września. Tylko w czasie ostatniego weekendu, od piątkowego popołudnia do niedzieli, urządzenie wychwyciło aż 60 wykroczeń. - Na szczęście nie są to bardzo znaczące przekroczenia prędkości. Wahają się one w granicach od 20 do 40 km/h - mówi Jacek Piłkowski. Ubiegłoroczny rekordzista, którego uwiecznił fotoradar na ograniczeniu do 40 km/h, pędził prawie 130 km/h. - Na razie nie notujemy aż tak drastycznych wykroczeń i mam nadzieję, że to się nie zmieni - dodaje komendant. Przyznał też, że w poprzednim roku ponad połowę wykroczeń popełniały... kobiety.

Działanie prewencyjne
Jacek Piłkowski mówi, że cieszy go to, że kierowcy ostrzegają się o kontrolach - przez radio CB, czy używając świateł. - Zdejmują nogę z gazu i o to chodzi - mówi. Liczy, że zwolnią za każdym razem, gdy będą dojeżdżać do oznakowanego regionu. Liczba oznakowanych miejsc póki co się nie zmieni. - Już teraz mamy tyle pracy, że urządzenie mogłoby pracować całą dobę. Jednak później wszystkie zdjęcia trzeba obrobić i wykonać prace papierkowe, a to zajmuje sporo czasu - dodaje komendant. Nie chciał ujawnić harmonogramu kontroli, który został zatwierdzony przez komendanta powiatowego policji. - Znane są miejsca i to wystarczy. W każdym z nich można spodziewać się nas codziennie - zapewnia Jacek Piłkowski.

źródło: gazeta echo

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-10-11, 15:56   

pawel_1916, kopsnij się na jakieś nowe sesyjki jak nie będziesz już wyrabiał targetów. :P

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2011-10-12, 21:01   

POstaram się :rotfl5:

A na poważnie, najpierw niech zaczną tam je stawiać, bo to najbardziej leniwa SM/ SG jaką widziałem :oops:

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-10-12, 21:49   

A to nie wiedziałem o tym. Teraz pewnie zmienią i tego poldona na coś nowszego, warto by się nimi zainteresować.

woytex2 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-11-21, 21:20   tolerancja

Panowie orientuje się ktoś jaka jest tolerancja tych przenosnych fotoradarów , dzis jechałem przez płyty i stali schowani w krzakach SM a na poboczu trójnóg . jechaaałem około 60km/h lekko ponizej moż 50km/h a może 57km/h niewiem dokładnie, a ograniczenie do 40km/h mam już nastukane 24 pkt :( jest opcja że mnie nie złapało ?

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-11-22, 00:41   

woytex2, z tolerancją to trochę ciężko jest wyrokować jednoznacznie. Zadzwoń najlepiej do tej Straży i się zapytaj czy takie i takie auto jest zarejestrowane na wykroczeniu drogowym z fotoradaru. ;)

Cytat:
Adres:
05-092 Łomianki, ul. Warszawska 87
Telefon:
Telefon dyżurny czynny całą dobę: 022 751 35 03

woytex2 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-11-22, 19:31   

O nazwisko nie będą pytać? bo to firmówka jak powiem to pozamiatane ...

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-11-22, 19:33   

A co to ma za znaczenie, zwracasz się tylko do nich z upewnieniem się czy zostałeś zarejestrowany na fotoradarze nic więcej. Jeżeli tak to już sobie to tam z nimi wyjaśnisz na spokojnie. Mam rozumieć że chodziło Ci tylko o samo stwierdzenie czy coś takiego miało miejsce.

woytex2 
Posterunkowy

Wysłany: 2011-11-22, 20:01   

Koledzy wytłumaczy mi ktoś jak to działa.? Obecnie mam 24 pkt ,za tydzien ide na kurs redukujący 6pkt. Załóżmy ,że po tym kursie dostane fofo z przed miesiąca , wtedy trace prawko ponieważ przekroczyłem 24 pkt w dniu zrobienia fotki ?

Albo np mam 24 pkt i dostaje fotke z przed 3 miesięcy kiedy miałem 12pkt , to też trace prawko ,bo stan punktow na dzień wysłania fotki przekracza 24 ?

Cytat:
Robi
dzwoniłem, od 8-16 udzielaja takich informacji , więc jutro zadzwonie.

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2011-11-22, 21:27   

Punkty są naliczane z dniem wykroczenia. Czyli jeżeli masz 24 pkt i załapałeś fotkę to kurs Tobie nic nie pomoże.

Pawel PL 
Podinspektor

Wysłany: 2011-11-22, 21:52   

Przemo napisał/a:
Punkty są naliczane z dniem wykroczenia. Czyli jeżeli masz 24 pkt i załapałeś fotkę to kurs Tobie nic nie pomoże.

Poszukam :) bo ktoś się od tego kiedyś odwołał

Cytat:
Dotąd kierowca, który przekroczył 24 punkty karne, nie mógł zmniejszyć ich liczby przez szkolenie. Na wniosek policji starosta zatrzymywał mu prawo jazdy. Szkolenie zaliczone po przekroczeniu limitu punktów karnych policja uznawała za nieważne. Taką praktykę zakwestionował jednak Naczelny Sąd Administracyjny. Teraz podpisał się pod tym także Wojewódzki Sąd Administracyjny, któremu sprawę przekazano do ponownego rozpoznania - informuje “Dziennik Gazeta Prawna”. W wyroku uzasadniano, że regulujący sprawę przepis rozporządzenia z 2002 r. w sprawie postępowania z kierowcami naruszającymi przepisy ruchu drogowego wykracza poza granice upoważnienia ustawowego i jest niekonstytucyjny. Orzeczenie WSA nie ma jednak bezpośredniego skutku dla innych podobnych spraw. Nie ma mocy powszechnie obowiązującej. Sąd, widząc niekonstytucyjny przepis rozporządzenia, może odmówić jego zastosowania. Ale do czasu wydania przez Trybunał Konstytucyjny wyroku o wyeliminowaniu przepisu z obrotu korzysta on wciąż z domniemania legalności i żaden organ administracji nie może odmówić jego zastosowania, nawet jeśli ma wątpliwość co do jego niekonstytucyjności.
Jak poszło dalej nie wiem

Odpowiedz do tematu