|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Olsztyn |
| Autor |
Wiadomość |
osclbn
Podinspektor Škoda driver

Pomógł: 227 razy Dołączył: 10 Sie 2009 Posty: 3004 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2011-02-15, 10:30
|
|
|
| Cytat: | Tylko jeden fotoradar na cały Olsztyn. Na dodatek stary
Przez lukę w prawie strażnicy miejscy nie mogą używać fotoradarów. Tym samym w Olsztynie liczba tych urządzeń spadła o połowę, co oznacza, że został tylko... jeden.
W Olsztynie teoretycznie działają dwa fotoradary. Jeden należy do policji, drugi do straży miejskiej. Urządzenie należące do strażników od początku roku nie zrobiło... żadnego zdjęcia. Powód? Brak przepisów wykonawczych, który Ministerstwo Infrastruktury miało stworzyć do znowelizowanego na początku roku kodeksu ruchu drogowego.
— Bez nowych wytycznych nie można prawidłowo wykonywać kontroli — rozkłada ręce Jarosław Lipiński, zastępca komendanta straży miejskiej. — Nie wiadomo, w jakich miejscach można stosować fotoradary, na jakie wartości powinny być nastawiane. A także jakie znaki powinny stać przed fotoradarami i w jakiej odległości.
Dzięki fotoradarowi w 2010 roku do budżetu Olsztyna wpłynęło 41 tysięcy złotych. W tym roku będzie zapewne mniej i to nie tylko z powodu spóźnionego rozporządzenia. Olsztyński fotoradar to — łagodnie rzecz ujmując — zabytek.
— To jeden z trzech prototypów, które firma Zurad wyprodukowała w 2002 roku — wyjaśnia Mirosław Chodubski ze straży miejskiej w Olsztynie. — Nasz jako jedyny jest jeszcze w służbie. Fotoradar psuje się kilka razy w razy w roku i trzeba go oddawać do serwisu. Każda naprawa trwa około miesiąca.
Na razie oczekiwane rozporządzenia istnieją tylko w formie projektu. Ministerstwo ma czas na ich wprowadzenie nawet do końca czerwca. |
źródło: olsztyn.wm.pl |
|
 |
Żółw
Aspirant

Pomógł: 45 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2012-04-20, 17:14
|
|
|
No to SM odkurza aparat. Dzisiaj rozstawiony był na Bałtyckiej (skrzyżowanie z ul. Szpakową). Robił zdjęcia jadącym do centrum.
Nie zauważyłem znaku ostrzegawczego . Radar obsługiwało Mitsubishi L200 olsztyńskich strażników. |
_________________ Skoda Superb 3.6 FSI, DSG, 4×4 - chcę być policjantem. |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12081 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-04-20, 21:38
|
|
|
Żółw, jakaś sesja fotograficzna, bo coś się tam ostatnio chłopki opuszczacie |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
Żółw
Aspirant

Pomógł: 45 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 102 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 2012-04-20, 23:09
|
|
|
Miałem tylko telefon, brak miejsca do zatrzymania i 30 min w plecy. Może następnym razem.
Robi czy z formalnego punktu widzenia taka łapanka przez SM jest OK?
Ostatnio obiło mi się o uszy, że np. SG z Olsztynka przegrała temat w sądzie i okazało się że ich pstrykadło miało homologację ale jako suszarka ręczna. |
_________________ Skoda Superb 3.6 FSI, DSG, 4×4 - chcę być policjantem. |
| Ostatnio zmieniony przez Żółw 2012-04-20, 23:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12081 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2012-04-20, 23:10
|
|
|
Telefonem od biedy poglądowo też może być |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|