|
Rybnik |
| Autor |
Wiadomość |
piter
Komisarz

Pomógł: 119 razy Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 629 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2010-12-26, 14:07
|
|
|
W kulach-szpiegulach znajdują się lustrzanki Canona , niestety nie mogę stwierdzić jakie to modele. Nie są to w takim razie kamery, tylko pogromcy daltonistów
Nie zauważyłem na sygnalizatorach urządzeń, lampek które świecą się podczas nadawania światła czerwonego. Może ktoś zna lepiej tego typu urządzenia i mógłby je dokładniej opisać, ja tymczasem zamieszczam fotorelację.
Widok na skrzyżowanie z ulicy Kotucza, która w centrum jest ciągiem DK78, z ulicą Rudzką DW920 (zdjęcie robione w kierunku zachodnim, widać na nim 3 z 4 kul)
Widok z ulicy Rudzkiej na to samo skrzyżowanie, po lewej 4 z 4 kul, zdjęcie robione w kierunku południowym.
Tak wyglądają te kule z bliska:
Dwie pozostałe kule są na przejściu dla pieszych na ulicy Wyzwolenia, która w centrum jest ciągiem DW935 w sąsiedztwie ulicy Różańskiego
Pierwsza fotka, robiona w stronę zachodnią:
Druga fotka w stronę wschodnią:
 |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 942 razy Wiek: 33 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 10626 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-12-26, 17:14
|
|
|
Czy to nie jest przypadkiem to samo co w Legionowie i Trzebnicy |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
pawel_1916
Nadinspektor iti patataj

Pomógł: 96 razy Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 2107 Skąd: Legia & Zagłębie
|
Wysłany: 2010-12-26, 18:42
|
|
|
| To samo chciałem napisać jak zobaczyłem. Wygląda tak samo. |
| Cytat: | | Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2010-12-26, 20:10
|
|
|
Czyli mamy kolejny fotoradarek odcinkowy |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
piter
Komisarz

|
Wysłany: 2010-12-26, 20:38
|
|
|
Odcinkowy czyli mam w sensie poszukać jakichś czujników na trasie pomiędzy foto
Wyjaśni mi ktoś jak to działa w ogóle, bo w tematach Trzebnica i Legionowo nic nie znalazłem... |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2010-12-26, 20:41
|
|
|
>>KLIK<< Tu masz objaśnienie |
|
|
|
 |
piter
Komisarz

|
Wysłany: 2010-12-26, 20:57
|
|
|
No to już tym bardziej dziwne, ponieważ pomiędzy skrzyżowaniami gdzie to kule wiszą, nie jedzie się szybciej niż 5km/h, w jedną i drugą stronę, z powodu korków |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 267 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1481 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2010-12-26, 21:00
|
|
|
| Robi napisał/a: | Czyli mamy kolejny fotoradarek odcinkowy |
| Robi napisał/a: | >>KLIK<< Tu masz objaśnienie |
| Cytat: | Jak to działa
SYSTEM OK-o jest bezobsługowy. Zasada działania opiera się na współpracy lokalnych kamer poprzez sieć telefonii komórkowej z centralnymi serwerami oraz na komputerowej analizie wykonywanych automatycznie zdjęć. Pozwala ona między innymi na rozpoznanie:
numerów rejestracyjnych samochodu
rozmiaru i kolorów pojazdu
aktualnego koloru sygnalizacji świetlnej |
A własnie nie .piter ma racje i to bedzie łapanka na daltnistów
W opisie sprzetu pisze tez o możliwosci czerwonego swiatła. |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2010-12-26, 21:41
|
|
|
piter, korki korkami, a mało to w naszym Państwie jest absurdów Dziwna sprawa bo wygląda identycznie jak te z fotoradarów odcinkowych. |
|
|
|
 |
Pawel PL
Nadkomisarz

Pomógł: 208 razy Wiek: 27 Dołączył: 03 Sie 2009 Posty: 1381 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2010-12-26, 22:01
|
|
|
tylko w Legionowie kamerki są tylko po jednej stronie tzn,. prawej na jednej prostej .
a tu widzę przed skrzyżowaniem po prawej. czyli jadąc za skrzyżowanie kamerke mamy po lewej. |
_________________ Życie tak krótko TRWA , więc uważaj ... |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 267 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1481 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2010-12-27, 11:44
|
|
|
Halo czytacie moje posty ? Co ja wyżej napisałem :czerwone ,innej opcji niema
| Cytat: | tylko w Legionowie kamerki są tylko po jednej stronie tzn,. prawej na jednej prostej .
a tu widzę przed skrzyżowaniem po prawej. czyli jadąc za skrzyżowanie kamerke mamy po lewej | .
Tylko ze może TAM a tu chyba tez -pierwsza fota jest od tyłu a druga od przodu
|
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
bartmac
Starszy Posterunkowy

Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Sty 2010 Posty: 6 Skąd: SZO ....
|
Wysłany: 2010-12-30, 18:41
|
|
|
Dzisiaj zauważyłem kule szpiegule w Rybniku-Golejowie na światłach na skrzyżowaniu Gliwickiej z Książenicką. Niestety nie zdążyłem zrobić fotki ale Piter pewnie się tym szybko zajmie |
|
|
|
 |
piter
Komisarz

|
Wysłany: 2011-01-02, 18:55
|
|
|
System na razie nie podłączony, został zainstalowany w celu utrzymania wpływów pieniędzy do kasy miasta z tytułu mandatów karnych, po zniesieniu tego przywileju z fotoradaru...
Tak jak bartmac napisał, dwie kolejne wiszą w dzielnicy Golejów, na ulicy Gliwickiej DK78, a dokładniej na skrzyżowaniu z ulicami: Książenickiej i Komisji Edukacji Narodowej.
Pierwsze zdjęcie zrobione w stronę Gliwic:
Drugie zdjęcie w stronę centrum Rybnika:
 |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-04-13, 23:28
|
|
|
| Cytat: | | Od wczoraj Rybnicka Straż Miejska wystawia ponownie fotoradary - jedynie w masztach stacjonarnych na ul. Gliwickiej (2szt), Rybickiej, Wodzisławskiej i Żorskiej. Nie powinniśmy być świadkami czających się funkcjonariuszy w krzakach, zaroślach i innych urokliwych miejscach tylko żeby zdobyć zdjęcie, jednak fotoradary będą w masztach - mogło być gorzej jednak sprawa wygląda następująco: Wczoraj od 7.00 na wodzisławskiej mieliśmy aktywny radar, dziś w godzinach popołudniowych radar w Ochojcu. Dla przypomnienia SM ma jeden "wkład", który lokuje w dowolny maszt. |
|
|
|
|
 |
renee
Komisarz

Pomógł: 231 razy Wiek: 29 Dołączył: 19 Sie 2009 Posty: 1269 Skąd: Poznań / Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-02, 12:25
|
|
|
| Cytat: | Kule fotografują piratów jeszcze w starych miejscach
Straż miejska w październiku zakończyła głosowanie mieszkańców na najbardziej pożądaną lokalizację kul fotografujących. Póki co jednak te nietypowe fotoradary działają w starych miejscach. Straż miejska podaje też kolejne dowody na to, że taka forma kontroli kierowców jest potrzebna.
Kogo będzie podglądać Straż Miejska?
Nie tak dawno pisaliśmy o systemie kamer, zamontowanych przez Nadleśnictwo w urokliwych zaułkach naszych lasów. Okazuje się, że swoją kamerę od niedawna ma też Straż Miejska. Innowacyjny mobilny system monitoringu ma odstraszać wandali na placach zabaw i ludzi bezkarnie wyrzucających swoje śmieci w niedozwolonych miejscach.
Straż miejska podsumowała głosowanie mieszkańców, którzy w internetowej sondzie mieli zadecydować gdzie zawisną kule fotografujące. Rybniczanie najwięcej głosów oddali na skrzyżowanie Gliwicka/Lipowa/Wielopolska (131 głosów). 2011-10-05
Jak informowaliśmy na początku września, nad rybnickie skrzyżowania wracają kule, które będą robić zdjęcia kierowcom przejeżdżającym na czerwonym świetle. Nim się to stanie, straż miejska pyta mieszkańców, na których skrzyżowaniach powinny być rozstawione.
Obecnie kule fotografujące wiszą m.in. na skrzyżowaniu ulic Kotucza i Rudzkiej. Przypomnijmy, w październiku straż miejska zakończyła głosowanie rybniczan, którzy wskazali, że kule najbardziej potrzebne są na skrzyżowaniu Gliwicka/Lipowa/Wielopolska. Póki co jednak, kul na nowym miejscu nie ma. – Procedury w tej sprawie zostały uruchomione, ale czekamy jeszcze na opinię Inspekcji Transportu Drogowego – wyjaśnia Dawid Błatoń – rzecznik prasowy Straży Miejskiej w Rybniku.
Strażnicy podają też kolejne dowody na to, że nielubiane przez kierowców kule są potrzebne. Na zdjęciach robionych przez ten fotoradar widać bowiem nie tylko kierowców przejeżdżających na czerwonym świetle, ale i dopuszczających się innych wykroczeń. Na jednym z opublikowanych przez straż zdjęć widać na przykład kierowcę fiata, który w wyjątkowo niekulturalny sposób ominął korek na ulicy Kotucza. „Wyczyn” kierowcy na zdjęciach obok.
klik
|
|
_________________ P9 RENEE |
|
|
|
 |
|
|