|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
Słowacja - winiety |
| Autor |
Wiadomość |
bertixx
Posterunkowy

|
Wysłany: 2009-10-01, 02:24 Słowacja - winiety
|
|
|
Zalecam zakup winietek zaraz po wjezdzie na teren Słowacji. Konieczne na autostrady i drobi szybkiego ruchu.
Mozna to zrobic na kazdej stacji benzynowej /Slownaft/
UWAGA. Sa czesto kontole na drogach juz tylko dla pojadów samochodowych.
Oznaczone to jest na początku tej drogi, ale przeoczyc mozna - jak zawsze.
Kontrola odbywa sie na odcinku o ograniczonej prędkosci i zwęzeniu do jednego pasa ruchu.
Odbywa sie to organoleptycznie, czyli przez sprawdzenie winietki.
Nalezy miec tez ten drugi ocinek nalepki przy sobie.
Podobno jego brak kosztuje tak samo co i brak nalepki. /ze słyszenia/
UWAGA !
Winietki kupione w PZMOT są drozsze ok 2 x.
Kupujcie je tylko zaraz po przekroczniu granicy. |
_________________ bertixx |
|
|
|
 |
pawel_1916
Nadinspektor iti patataj

Pomógł: 96 razy Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 2202 Skąd: Legia & Zagłębie
|
Wysłany: 2009-10-01, 21:12
|
|
|
Czy winiety potrzeba na każdy samochód (osobowy też?) oraz czy tylko na autostrady i szybkiego ruchu? Bo ja zazwyczaj jeżdżę bocznymi |
| Cytat: | | Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
|
 |
bertixx
Posterunkowy

|
Wysłany: 2009-10-01, 22:17
|
|
|
Winiety sa potrzebne na kazdy samochód w tym i osobowy.
Na stacjach benzynowych kiedys widziałem mapke dróg na których jest wymagana winieta.
Sa to drogi dla pojazdów samochodowych, oraz autostrady.
Oczywiscie poruszając sie po innej kategorii drogach winieta nie jest póki co potrzebna
Zalecam dokladne sprawdzenie i zaplanowanie swojej trasy i nie bedzie problemu. |
_________________ bertixx |
|
|
|
 |
wielkinieznajom
Komisarz

Pomógł: 168 razy Dołączył: 11 Sie 2009 Posty: 1057 Skąd: podkarpackie
|
Wysłany: 2009-10-02, 18:52
|
|
|
Winiety potrzebne są na autostradach, na drogach podrzędnych nie. Zawsze obok autostrady biegnie droga krajowa praktycznie równolegle więc czasami kupno winiety nie jest wymagane bo można wybrać bezpłatną aleternatywę |
_________________ Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|