Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Sosnowiec
Autor Wiadomość
chatuuu 
Nadkomisarz

Wysłany: 2009-10-01, 15:50   Sosnowiec

ul.11 go Listopada w obu kierunkach na pasie zieleni
ul. Mikołajczyka w kierunku Mysłowic zaraz za stacja Shella
ul. Narutowicza (wysokość ulicy Zamkowej) w kierunku centrum
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2009-10-01, 18:41   

Jeżeli to Sosnowiec to pewnie AD9?

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2009-10-01, 18:42   

Działa tam firma, która wypożycza AD9, ale ona wypożycza i sprzedaje sprzęt w całej Polsce.
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

chatuuu 
Nadkomisarz

Wysłany: 2009-10-01, 21:42   

Nie zwykły fotobadziew, który od kogoś wypożyczają

juras 
Starszy Posterunkowy

Wysłany: 2009-10-03, 20:57   

to był fotorapid, ale już wyjechał - nawet zrobiłem zdjęcia, ale zanim je zgrałem sformatowałem kartę w aparacie :(

Mateusz 
Podkomisarz

Wysłany: 2010-04-26, 11:39   

Cytat:
Stówka i cztery punkty
-Oprócz tego, że mąż mnie zabije, nie kupię sobie nowych butów - tłumaczyła policjantom z sosnowieckiej „drogówki" jedna z zatrzymanych pań za kierownicą. Trzygodzinnaakcja „fotoradar" była równie udana, jak tegoroczne żniwa...

Parking policyjny za głównym budynkiem komendy. Czarny, nieoznakowany Opel Vectra gotowy do wyjazdu. Mł. asp. Zbigniew Liszka z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Miejskiej Policji w Sosnowcu zaprasza mnie do samochodu.
-Dziś, przez kilka godzin, będziemy monitorować ruch w centrum miasta. Szczególną uwagę poświęcimy miejscom, gdzie są ograniczenia prędkości - często lekceważone przez kierowców. Pojedziemy na ulicę Andersa, w pobliże Szkoły Podstawowej nr 20. Tam ustawimy przenośny fotoradar. Przeprowadzimy kontrolę kaskadową, która pozwoli na szybkie ukaranie łamiących przepisy - tłumaczy. Jedziemy na miejsce.
Urządzenie, które sieje postrach wśród kierujących, znajduje się obok mnie w metalowej skrzyni. Po kilkunastu minutach policjant parkuje samochód nieopodal szkoły, tuż za światłami. Jeszcze tylko: skrzynia, stojak i fotoradar już jest zainstalowany.
-Skalibrujemy urządzenie oraz wyznaczymy mu przedział, od którego automatycznie będzie wykonywał zdjęcia. Ponieważ jest tutaj ograniczenie do 40 km, „fotka" zostanie wykonana przy jeździe z prędkością 61 km - informuje Zbigniew Liszka, ustawiając parametry na ciekłokrystalicznym ekranie.
Zastanawiam się, jak szybko urządzenie zapełni się „fotkami"? -Spokojnie, miejsca na karcie jest dużo - tłumaczy policjant. -Każda karta może pomieścić dwadzieścia cztery tysiące zdjęć. Miejsca na pewno nie zabraknie!
Po chwili podjeżdża oznakowany radiowóz. Funkcjonariusze, po naradzie, ustawiają się kilkaset metrów dalej, obok dawnych zakładów „Wanda". -Tam będzie można bezpiecznie zatrzymać pojazd, który wcześniej namierzymy fotoradarem - tłumaczy kierujący akcją. -Jeszcze podanie nazwy ulicy, tak aby można było łatwo zidentyfikować miejsce zdjęcia i... gotowe! Pierwszy „trafiony" to biała Toyota Corolla. Kierowca nie miał zbyt wyraźniej miny i odbierając mandat dodał: - Do widzenia, chociaż może nie w takich okolicznościach...
Drugi kierowca był szczerze zaskoczony kontrolą. -Fotoradar, gdzie? Aaa, przy szkole...Ile jechałem? 90? Hmmm, no to może da się jakoś mniejszy mandat? -Nie ma takiej możliwości-stwierdza stanowczo policjant. -„Fotka" strzelona, mandat musi być. Można się wrócić i zobaczyć zdjęcie. Jeżeli się Pan nie zgadza, pozostaje wniosek do sądu grodzkiego. -Biorę w takim razie... - stwierdził zrezygnowany kierowca.
Zmieniamy miejsce. Tym razem nieoznakowany wóz policyjny z radarem ustawia się po drugiej stronie, w pobliżu szkoły. Już po chwili maszyna wykonuje pierwsze zdjęcie. Informacja zostaje przekazana przez krótkofalówkę i po kilku sekundach umundurowani funkcjonariusze zatrzymują w rejonie skrzyżowania na Dańdówce panią kierującą Skodą Fabią. -Panowie, to moja pierwsza kontrola i już chcecie mi dać mandat? - pyta zrezygnowana.- Nie mamy wyjścia - rozkłada ręce funkcjonariusz „drogówki" - Fotoradar zrobił zdjęcie i niestety musimy zaproponować mandacik. To tylko 100 zł i 4 punkty karne. Ewentualnie sąd. -Panowie proszę, mąż mnie zabije, a ja będę mogła zapomnieć o nowych butach! -dodaje kierująca, co wzbudza szczery śmiech policjantów. -Na osłodę możemy podarować brelok „Prowadzę, jestem trzeźwy". -O! To na pewno się przyda, bo ja nigdy nie piję. Niech pan da... -dodaje, podpisując ze zmartwioną miną stuzłotowy mandat.
-Zielone Renault Clio, numery wodzisławskie - słychać w radiowozie. -„Drogowcy" zatrzymują kierowcę, który okazuje się... byłym policjantem. -Nic nie poradzimy, chociaż żal będzie wypisywać punkty byłemu koledze po fachu - mówią z kwaśną miną.
Na hasło „fotoradar", były policjant jest szczerze zaskoczony. -Ja tu jestem pierwszy raz... Nie zauważyłem. Jadę do Dąbrowy Górniczej, szukam Alei Róż. -To tutaj na lewo i cały czas prosto - dodaje policjant. -Pana wynik 61 km, więc sto złotych i 4 punkty, niestety...-dodaje drugi. -Trudno, co robić, piszcie panowie. Może w przyszłości będzie jakaś zniżka na mandaty.. - stwierdza kierowca, odbierając „na osłodę" naklejkę i brelok.

Narutowicza i „zestaw obowiązkowy"
Asp. Liszka składa fotoradar i udajemy się w inne miejsce. To ul. Narutowicza, gdzie kierowcy jadący dwupasmową drogą w stronę centrum, często przekraczają prędkość. Kontrolę przeprowadzają dwa oznakowane radiowozy. Nie trzeba czekać długo na pierwszych „trafionych".
-Srebrne audi 80, rejestracja SMY.., dostawczy Fiat, Renault Laguna... -słychać w radiostacji. Policjanci zatrzymują samochody na zatoczce i zapraszają kierowców. -Zaraz usłyszy pan wynik...
-74 km - słychać w głośniku.
-No widzi pan, o 24 km za dużo. Proponuje sto złotych i cztery punkty.
-No dobrze, tylko kiedy anulujecie mi te punkty - pyta kierowca?
-Po roku od dziś.
-No to niech pan pisze...

Następny to kierowca Forda Ka. Jego wynik: 71 km. Znów mandat sto złotych zł i cztery punkty. Kolejny zmotoryzowany: to samo. Hasło „Sto złotych i cztery punkty" to niemal „zestaw obowiązkowy" serwowany kierującym.

Następny złapany kierowca lekko się złości. -Mnie zatrzymujecie, a tu łebki w samochodach po ulicy ganiają wieczorami, że strach jechać! - niemal krzyczy i zapala nerwowo papierosa.
-Niech się Pan zatrudni u nas i nam pomoże. Nie rozerwiemy się. Pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie! - odpowiada ze złością policjant wręczając mandat. -Jesteśmy wyrozumiali, bo otrzymał Pan niższy mandat. Teren zabudowany - 50 km. Jeżeli jazda będzie przepisowa, nie będzie problemu.
-Do kliniki się spieszę z bratem i trochę pobłądziłem - mówi kolejny zatrzymany, wsiadając do policyjnego KIA. -Wynik: 94 km. To będzie 300 zł i 8 punktów karnych. Ma pan możliwość nieprzyjęcia mandatu....
-Niech pan pisze, co mam zrobić...
Po wypisaniu pada „żelazna regułka" - Następnym razem wolniej...
W trakcie trzygodzinnej akcji policjanci z Wydziału Ruchu Drogowego sosnowieckiej komendy nałożyli prawie trzydzieści mandatów. Piotr Celej

Wieczna sznupajka

chatuuu 
Nadkomisarz

Wysłany: 2010-04-27, 08:29   

Z tym Narutowicza to mogli by sobie darować, ale jeżeli chodzi o Andersa, to jestem jak najbardziej na tak. Tam jest przejście dla pieszych pzy samej szkole a każdy pogania ile wleze.

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2010-04-27, 22:05   

Bandyci w samochodach :D Jak tam można?! ;) My jak jeździmy po Sosnowcu to przestrzegamy wszystkich przepisów :)

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-05-13, 19:41   

A Skodzinek z Liforu nikt nie wkleił :?: :idea:

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-05-13, 20:09   

Mistrzu jak już to z Ramebu. Pewnie Mateusz albo dinho za chwilę wkleją ;)

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-05-13, 20:45   

Przemo napisał/a:
Mistrzu jak już to z Ramebu

A możliwe...osobiście gubię się już w tym wszystkim, a może za dużo na głowie, albo po protu źle kojarzę. Sorks, ale Skodę mam ;)

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-05-14, 13:25   

Ja miałem z bliska tą skodzinkę, ale zdjęcie chyba na starym forum zostało :( .

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-05-20, 21:31   

I druga Skoda do kompletu Sosnowskiej firmy. Możliwość pomiaru z tyłu jak i przodu bo głowice są tył/przód.

Odpowiedz do tematu