|
Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami
|
|
System wag i kamer na drogach województwa łódzkiego |
| Autor |
Wiadomość |
vasil7
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-03, 13:04 System wag i kamer na drogach województwa łódzkiego
|
|
|
Witam.
Prawie nic w internecie nie ma o konkretnych miejscach gdzie są punkty pomiaru odcinkowego. Wczoraj leciałem DW 710 i natknąłem sie na bramownice nad drogą, pierwsza myśl to że pomiar odcinkowy, bo przecież nie ViaToll na DW Mój GPS nawet nie pisnął jak przejeżdżałem pod nimi... szukałem w necie punków POI i żadne nie mają wprowadzonych tych punktów... Nie byłem pewnie co to dokładnie i czy działa (znaków nie było żadnych) ale dla pewności stanąłem na chwile do sklepu :p hehe
Po powrocie do domu trochę poszukałem i znalazłem
http://www.zdw.lodz.pl/in...le,142,1,1.html
jak widać trzeba zacząć na siebie uważać...
aha, czy mogę nie przyjąć mandatu jak nie było znaku Fotoradar?? pytam tak na przyszłość |
|
|
|
 |
Pigollo [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-03, 13:23
|
|
|
| vasil7 napisał/a: | | http://www.zdw.lodz.pl/in...le,142,1,1.html |
Z linku wynika, że system służy karaniu przewoźników przekraczających DMC a nie kierowców samochodów osobowych przekraczających prędkość. |
|
|
|
 |
Moniś
Podinspektor

Pomogła: 111 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 1219 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-11-03, 13:26
|
|
|
vasil7, a ty ciężarowym jeździsz?
| vasil7 napisał/a: | | aha, czy mogę nie przyjąć mandatu jak nie było znaku Fotoradar?? pytam tak na przyszłość |
To nie jest fotoradar więc nie możesz
| Cytat: | | Huta Dłutowska - nr drogi: 485, powiat pabianicki, gmina Dłutów. |
Kilka razy przejeżdżałam pod tym i zastanawiałam się co to Na poczatku tez sądziłam że to pomiar odcinkowy ale nie znalazłam drugiego |
_________________ W walce z głupotą nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni... |
|
|
|
 |
vasil7
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-03, 13:38
|
|
|
| Cytat: | Co będzie badane?.
Każde stanowisko wagowe będzie dokonywać pomiaru następujących parametrów:
.....
- prędkość pojazdu,
...... |
czy masz pewność że jeśli ten system ma taką możliwość to czy nie będą kontrolować osobówek
pytałem się na cb a tych okolicach to zdania były podzielone... jedni mówili że działa i przychodzą mandaty inni że nie maja pojęcia czy to działa... niektóre auta jechały dziwnie przepisowo hehe ale byli też tacy co jechali "normalnie"
szukam sprawdzonej informacji czy faktycznie ktoś dostał tam mandat, ale w internecie pusto... wiec możliwe że to tylko punkty pomiaru dużych aut...
moim zdaniem należałoby to pozostawić do wyjaśnienia |
|
|
|
 |
Moniś
Podinspektor

Pomogła: 111 razy Wiek: 36 Dołączyła: 11 Sie 2009 Posty: 1219 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-11-03, 14:22
|
|
|
| vasil7 napisał/a: |
czy masz pewność że jeśli ten system ma taką możliwość to czy nie będą kontrolować osobówek |
System uruchamia sie po przekroczeniu pewnej wagi a predkośc to tylko jeden z elementów jaki zapisze.
| Cytat: | | Po wykryciu pojazdu o nacisku osi przekraczającej 100 kN lub po wykryciu przekroczenia dopuszczalnej masy całkowitej dla danego typu pojazdu, sterownik wagi selekcyjnej umieszczonej w nawierzchni, powoduje zapisanie danych o pojeździe wraz ze zdjęciem i numerem tablic rejestracyjnych |
Sądze że mają tyle fotoradarów że tego nie wykorzystają na osobówki |
_________________ W walce z głupotą nie ma wygranych, są tylko cudem ocaleni... |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12105 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-11-03, 20:12
|
|
|
A co to jest za miejscowość |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
sławek
Komisarz

|
Wysłany: 2011-11-03, 20:31
|
|
|
| vasil7, pomiar odcinkowy powinien być oznakowany znakiem D - 51 + tabliczka "kontrola średniej prędkości na odcinku..." |
_________________ Dura lex, sed lex |
|
|
|
 |
Paaweł
Nadinspektor

Pomógł: 202 razy Wiek: 35 Dołączył: 05 Sie 2009 Posty: 789 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2011-11-03, 21:16
|
|
|
| Robi napisał/a: | A co to jest za miejscowość |
Szadek,gmina Szadek, powiat zduńskowolski, województwo łódzkie.
Bramownica stoi na drodze 710 Szadek - Lutomiersk i z tego co zauważyłem nie ma tam wagi, jest tylko bramownica nad drogą.
AR reaguje, jak pamiętam to w paśmie K i co najdziwniejsze to tuż przed mam alarm Laser. |
|
|
|
 |
Paaweł
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-11-06, 20:44
|
|
|
| Motofakty.pl napisał/a: | Wagi na drogach wychwycą przeładowane pojazdy
Na drogach wojewódzkich w całym regionie łódzkim rozpoczęła się instalacja wag i kamer, które będą wychwytywały przeciążone samochody ciężarowe. Przeładowane pojazdy mają być natychmiast kierowane przez Inspekcję Transportu Drogowego w Łodzi oraz policję na parkingi, gdzie zostaną ponownie zważone na przenośnych wagach.
Samochody ponownie ruszą w trasę tylko wtedy, gdy przeładują ponadlimitową część ładunku. W ten sposób mają być chronione drogi wojewódzkie, które są rozjeżdżane przez tiry, m.in. przewożące żwir pod budowę autostrad A1 i A2. Zarząd Dróg Wojewódzkich w Łodzi szacuje, że w ciągu doby tylko jedną trasą wojewódzką 713 z Tomaszowa do Łodzi przejeżdża ponad 13 tysięcy aut.
Tak zwany inteligentny system transportu ma być uruchamiany do końca września. Inwestycja będzie kosztowała 9,5 mln zł. 85 procent tej kwoty pochodzi z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Resztę wykłada Urząd Marszałkowski w Łodzi.
- Wybudujemy między innymi osiem stacji, na których będzie robiona pierwsza selekcja pojazdów - mówi Marcin Nowicki, rzecznik Zarządu Dróg Wojewódzkich w Łodzi.
W drodze wbudowane będą wagi, które oszacują, czy pojazd jest przeciążony. Jednocześnie w tym miejscu będzie zainstalowana kamera, która przekaże zdjęcie pojazdu z numerem tablic rejestracyjnych do komputera inspekcji transportu drogowego i do policji. Służby będą mogły zatrzymać pojazd i skierować go do najbliższego punktu, gdzie zostanie poddany szczegółowej kontroli. W praktyce będzie to wyglądało w ten sposób, że przed ciężarówką pojawi się np. pojazd Inspekcji Transportu Drogowego, który włączy na belce napis "Jedź za mną". Samochód będzie prowadzony przez funkcjonariuszy do miejsca kontroli. Tu będzie dokładnie ważony na przenośnych wagach.
- Pojazd, którego ciężar będzie przekraczał ten, który dopuszcza tonaż drogi, nie będzie mógł ruszyć dalej w trasę - mówi Szymon Sidor, rzecznik Inspekcji Transportu Drogowego w Łodzi. - Przewoźnik będzie musiał podstawić dodatkowy samochód i przeładować na niego ładunek.
Właściciel ciężarówki nie uniknie też kary, które mogą sięgać nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Inspektorzy naliczają je biorąc pod uwagę dopuszczalny tonaż drogi, dopuszczalną masę całkowitą pojazdu i nacisk na jego osie oraz wielkość przeciążenia auta.
Waga i kamera zostaną zainstalowane na drodze wojewódzkiej numer 708 w Kolonii Niesiułków (między Strykowem a Brzezinami), czyli tu gdzie trwa budowa węzła, na którym krzyżować się będą autostrady A1 i A2. Zarządowi dróg zależy też na ochronie tras usytuowanych przy dużych centrach logistycznych i spedycyjnych, czyli m.in. w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego.
W powiecie tomaszowskim wagi i kamery planowane są więc na drodze wojewódzkiej numer 713 w Bukowie w gminie Ujazd, w Komorowie w gminie Tomaszów oraz na drodze wojewódzkiej numer 715 i w Ujeździe, blisko skrzyżowania z drogą wojewódzką 713. W powiecie rawskim, w gminie Biała Rawska, na drodze wojewódzkiej 725 będą usytuowane dwie wagi i kamery - w Wólce Lesiewskiej oraz w Woli Chojnacie. W powiecie poddębickim stacja wybudowana będzie w drodze wojewódzkiej numer 473 w Uniejowie oraz w Maleniu.
Same kamery staną też w 17 innych miejscach na drogach wojewódzkich, między innymi w podłódzkim Lutomier-sku na drodze wojewódzkiej 710, w Bogdance (powiat brzeziński) na drodze wojewódzkiej 715, w Hucie Dłutowskiej (powiat pabianicki) na drodze wojewódzkiej 485, w Brójcach (powiat łódzki wschodni) na drodze wojewódzkiej 714 i w Modlnej (powiat zgierski) na drodze wojewódzkiej 708.
Dziś na terenie województwa łódzkiego jest tylko kilka miejsc, gdzie w drogach zainstalowane są wagi - m.in. dwa pod Tomaszowem Mazowieckim, jedno na granicy powiatów bełchatowskiego i piotr-kowskiego, jedno na drodze krajowej numer dwa między Łowiczem a Kutnem oraz jedno pod Sieradzem. Niestety, waga w Potoku pod Sieradzem jest praktycznie bezużyteczna, bo została... zalana betonem podczas modernizacji trasy, a system komputerowy wykorzystywany przy ważeniu i kontroli ciężarówek w Kaszewach pod Kutnem uszkodziło uderzenie pioruna.
Od kilku tygodni ułatwioną pracę mają tylko inspektorzy w Skierniewicach. Urząd Miasta w Skierniewicach porozumiał się z miejscową firmą Hortex, która pozwala na wykorzystywanie jej wagi na potrzeby ważenia ciężarówek.
Waga w drodze oszacuje, czy auto jest przeciążone, a kamera prześle zdjęcie do policji.
Źródło: Dziennik Łódzki
Autor: Jolanta Sobczyńska |
ŹRÓDŁO |
|
|
|
 |
Robi
Nadinspektor

Pomógł: 1033 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Sie 2009 Posty: 12105 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-11-06, 20:55
|
|
|
| I wszystko jasne na co jest ten sprzęt. |
_________________ Koniec kariery, hey sędzia koniec kariery. Dzierżoniów 25.09.2010 Pozdrawiają Kibice Lechii Dzierżoniów i Rodzina |
|
|
|
 |
change
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-13, 22:50
|
|
|
Witam serdecznie, czy aby na pewno te kamery nie robią zdjęć i nie mierzą prędkości? Dzisiaj jechałem tam (ok. 20:00) i przejeżdżając pod kamerą patrzyłem się na nią - coś mrugnęło - przy wyjeździe to samo. Poszperałem w google i znalazłem ten wątek.
Dodam, że podróżuję 'osobówką'. Żadnego znaku o odcinkowym pomiarze prędkości nie widziałem.
Może ktoś z Was jeździ tam często i wie jak sprawa wygląda? |
|
|
|
 |
Mateusz
Podkomisarz

Pomógł: 269 razy Wiek: 23 Dołączył: 07 Wrz 2009 Posty: 1516 Skąd: SK/M
|
Wysłany: 2011-11-13, 23:01
|
|
|
| Pisze 2 posty wyzej wyraznie. |
_________________ POMÓŻ OLI
Wieczna sznupajka
 |
|
|
|
 |
Paaweł
Nadinspektor

|
Wysłany: 2011-11-14, 00:10
|
|
|
| change napisał/a: | | Witam serdecznie, czy aby na pewno te kamery nie robią zdjęć i nie mierzą prędkości? |
Kolego, te kamery są po to aby robić zdjęcia i najprawdopodobniej mogą mierzyć prędkość (AR piszczy w paśmie K i dodatkowo alarm Laser tuż przed bramką) ale według moich informacji te urządzenia nie posiadają zatwierdzenia typu i ich pomiary nie mogą być podstawą do karania za przekroczenie prędkości.
System ma głównie służyć wyłapywaniu przeładowanych ciężarówek więc skoro jeździsz osobówką to możesz spać spokojnie co nie oznacza że jak śmigniesz pod bramką gruuuuubo ponad dopuszczalną to nie wyjadą Ci na przeciw Panowie z Policji i/lub ITD. |
|
|
|
 |
change
Posterunkowy

|
Wysłany: 2011-11-14, 13:56
|
|
|
Rozumiem, dzięki za informacje. Jakoś szczególnie tam nigdy nie szalałem, ale też 50km/h nie jechałem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|