Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy Strona Główna Forum Fotoradary, Antyradary, Nieoznakowane Radiowozy
Forum Fotoradarów, Antyradarów i Nieoznakowanych Radiowozów Policji z kamerami

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wiarygodność policyjnych alkomatów
Autor Wiadomość
piter 
Komisarz

Wysłany: 2010-01-13, 21:00   

Cytat:
Czy policyjne alkomaty są wiarygodne? Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych uważa, że nie - pisze „Dziennik”. Agencja alarmuje, że trzeba ustawowo nakazać kontrolę alkomatów, bo bez niej adwokaci z łatwością podważą w sądzie wynik badania.

Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych domaga się, by alkomaty były poddawane równie rygorystycznej kontroli jak radary do pomiaru prędkości. Tego samego zdania jest Ministerstwo Zdrowia, które zapisało obowiązek regularnych badań alkomatów przez policję w projekcie ustawy o wychowaniu w trzeźwości.

Prowadząca kancelarię w Białymstoku mecenas Jowita Grochowska przyznaje w wypowiedzi dla „Dziennika”, że co roku zgłasza się do niej kilku klientów, którzy ratują się w sądzie podważając wynik badania alkomatem. Są zdeterminowani, bo rozstrzygnięcie czy w wydychanym przez nich powietrzu było 0,5, czy 0,51 promila zaważy na tym, że czyn zostanie zakwalifikowany jako wykroczenie albo przestępstwo i może oznaczać utratę pracy, prawa jazdy, a nawet więzienie.

- „Nie można kogoś skazać na podstawie nie dość wiarygodnego badania… mnożą się dowody, koszty, a proces przeciąga się” - tłumaczy mecenas Jowita Grochowska.

Ministerstwo Sprawiedliwości na razie analizuje sytuację. W ciągu ostatnich dwóch lat było kilka spraw, które zakończyły się podobnie jak ta przed Sądem Rejonowym w Bochni. Mając za dowód dwukrotnie wykonany pomiar alkomatem, pokazujący nieznaczne przekroczenie normy, sąd przyznał rację kierowcy i zmienił mu kwalifikację czynu z przestępstwa na wykroczenie – pisze „Dziennik”

Źródło

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-01-14, 08:13   

A alkomaty nie są legalizowane co roku tak jak radary :/
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-14, 10:18   

Nie wiem jak zwykłe alkomaty ale te lepsze czyli takie które dają wydruk są legalizowane.

mirrek 
Aspirant Sztabowy

Wysłany: 2010-01-14, 10:19   

wielkinieznajom napisał/a:
A alkomaty nie są legalizowane co roku tak jak radary :/
ciekawe dla czego? przecież alkomat łatwiej uszkodzić ponieważ ma sensor który wymaga kalibracji lub wymiany :|

m3a 
Starszy Aspirant

Wysłany: 2010-01-14, 10:52   

mirrek napisał/a:
ciekawe dla czego? przecież alkomat łatwiej uszkodzić ponieważ ma sensor który wymaga kalibracji lub wymiany :|

Weź to wytłumacz "urzędnikom którzy siedzą za biurkiem" i nie mają zielonego pojęcia o życiu :/ Na efekty nie trzeba długo czekać - policjant ma się do tego stosować i ch.. wielki jak szelki :P

Przemo 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-14, 11:17   

Alkomat nie jest miarodajnym urządzeniem, tzn na podstawie jego wskazań nie można ukarać kierowcy. Alkomat służy jedynie stwierdzeniu czy delikwent jest trzeźwy czy pod wpływem alkoholu. Jako dowód w czynnościach procesowych może służyć jedynie badanie na alkoteście lub wynik z badania zawartości alkoholu we krwi.

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-01-14, 14:16   

Przemo napisał/a:
Nie wiem jak zwykłe alkomaty ale te lepsze czyli takie które dają wydruk są legalizowane.

Jeżeli nie jest legalizowany to nie dmucham bo urządzenie źle pokazuję. Każde urządzenie, które jest używane w pomiarach musi być legalizowane - no chyba że ktoś celowo nie legalizuje bo tnie na kosztach.
Zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej, kopiowanie i rozpowszechnianie zdjęć mojego autorstwa jest niezgodne z prawem. Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz. 170

pawel_1916 
Nadinspektor
iti patataj

Wysłany: 2010-01-14, 14:26   

Tylko legalizacja alkomatu jest bardzo ważna, przy radarze potrzeba dużo działać, albo coś źle zrobić, a żeby rozwalić alkomat wystarczy od razu po wypiciu dmuchać :)

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-14, 14:27   

Przemo dość dobitnie wyczerpał ten wątek

Polak. 
Nadkomisarz

Wysłany: 2010-01-14, 15:14   

pawel_1916 napisał/a:
Tylko legalizacja alkomatu jest bardzo ważna, przy radarze potrzeba dużo działać, albo coś źle zrobić, a żeby rozwalić alkomat wystarczy od razu po wypiciu dmuchać :)

Dmuchałem :P około 20 promili wyszło i alkomat dalej działał. Czy dobrze ? Tego już nie wiem :D

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-14, 15:50   

Polak. napisał/a:
Dmuchałem :P około 20 promili wyszło

Przeżyłeś :?: :DD:

Polak. 
Nadkomisarz

Wysłany: 2010-01-14, 22:37   

Robi napisał/a:
Polak. napisał/a:
Dmuchałem :P około 20 promili wyszło

Przeżyłeś :?: :DD:

Przeżyłem przeżyłem to było 3 sekundy po strzeleniu kielona oczywiście bez popicia :D oczywiście była to forma rozrywki, nie złapała mnie policja :P miałem akurat danego wieczora dostep do policyjnego alkomatu i takie oto wskazania wyszły :D

wielkinieznajom 
Komisarz

Wysłany: 2010-01-15, 08:55   

Dlatego tak dużo wyszło bo dużo alkoholu zostało w ustach. Tak samo będzie jak sobie psikniesz dezodorantem i dmuchniesz - założę się że będzie podobny wynik.

Pawel PL 
Podinspektor

Wysłany: 2010-01-15, 13:15   

chyba jest powiedziane ze od ostatniego spożywania alkoholu 15 minut trzeba odczekać aby pomiar był prawidłowy.. i dotyczy to też papierosów nie wiem czemu.

Robi 
Nadinspektor

Wysłany: 2010-01-15, 13:25   

I tzw. 2 pomiar opadowy się jeszcze robi, ale to tylko taki pikuś :>

Odpowiedz do tematu